Kevesebbet hibáztak, többet kérdeztek az adózók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a 2006. évi nyári jogszabályváltozások a főbb bevallások esetében nem vezettek a hibák számának jelentős növekedéséhez, ami valószínűleg az APEH honlapjáról letöltött bevalláskitöltő programok egyre szélesebb körű alkalmazásának köszönhető.

A hibás személyi jövedelemadó-bevallások aránya tavaly 1,5, az idén pedig 7,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az áfabevallások esetében rosszabbul alakult a helyzet, a kitöltőprogramok használata ellenére tavaly több mint 12 százalékkal emelkedett az elrontott bevallások aránya 2005-höz viszonyítva, az idén viszont már némi csökkenést tapasztalt a hivatal.

A hibák számának alakulásához vélhetően az adózók információéhsége is hozzájárult, ami az idei első negyedévben igencsak szembetűnő volt. Míg az elmúlt két évben átlagosan 620 ezer kérdést tettek fel a hivatal munkatársainak, addig ebben az esztendőben március végéig már több mint 520 ezret. Sok kérdés merült fel az elektronikus bevallásokkal kapcsolatban, ami január óta a cégek többsége számára kötelező, de az újonnan bevezetett adónemekkel kapcsolatban is nagy volt a bizonytalanság. Az esetek 90 százalékában telefonon kérnek tájékoztatást, nem véletlen, hogy a kapcsolásra általában sokat kell várni.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.