Kiemelt adó-ellenőrzési célpontok jövőre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. október 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A GDP közel 20 százalékának megfelelő, az önkormányzatoknak évente nyújtott állami forrásokkal szinte megegyező, 3000–5000 milliárd forint összegű adózatlan jövedelem képződik a szürke- és a feketegazdaságban. Erről beszélt Gyurcsány Ferenc az APEH országos értekezletén.

A kormányfő hozzátette: Magyarország évente kevesebbet költ felsőoktatásra, mint amennyi adó- és járulékbevételtől elesik a büdzsé a szürke- és a feketegazdaság miatt. Jelezte: a kifehérítésnek köszönhetően beérkező többletpénzt részint az adóterhek mérséklésére, részint az oktatásra és a kultúrára kívánják fordítani.
Már vannak eredmények e téren – derült ki Veres János pénzügyminiszter szavaiból. 50 milliárd forintnyi többletbevétel származott az elmúlt egy évben a fehérítésből. S biztosítandó a további gazdaságfehérítést, a jövő év közepéig 1717 fővel bővül az APEH létszáma – közölte. Szikora János, az APEH elnöke szerint ők mintegy ezer jövedelem típusú adóellenőrzést végeznek a minimum-adóalap speciális kiválasztási szabályai alapján. Kiemelten számíthatnak ellenőrzésre azok a vállalkozások, amelyek nem felelnek meg a minimum-adóalap követelményének, illetve amelyek évek óta nem mutatnak ki jövedelmet.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Régen jobban érdekelt minket az adózás
2019. szeptember 16.

A magyar lakosság alig 5-6 százaléka gondolja, hogy az adózás egyike a két legfontosabb kérdésnek legyen szó az ország helyzetéről vagy a megkérdezett saját életéről. Ez az arány kisebb, mint az uniós átlag és némileg elmarad a tíz évvel ezelőtt mért értéktől is.