Kis kedvezmények a kicsi adócsomagban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepően rövid, indokolással együtt is 20 oldalas adótörvény-javaslatot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. A várt szja- és áfacsökkentésen túl újdonság, hogy a nagyot növekvő cégek növekedési adóhitelt kaphatnak. Jobban járnak a bankok, a háziorvosok, a közművezeték-adót fizető cégek, vesztes a dohányipar.


Csökkenő szja, átírt kedvezmények

A törvényjavaslat a kormány ígéretének megfelelően 15 százalékosra csökkenti az szja-kulcsot; ennek megfelelően 2016-tól megemelik a családi adóalap-kedvezményt az egy-, illetve háromgyerekeseknél azért, hogy megmaradjon az idei szja kedvezmény (azaz a fizetendő adóra értelmezett kedvezmény) összege.  A kétgyermekeséknél az adóalap-kedvezmény azonban nem pusztán a csökkenő kulcs miatt növekszik, hanem mert jövőre nagyobb összeget vonhatnak le kedvezményként a fizetendő adójukból.

A családi adóalap-kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként 2016-ban:

 • egy eltartott esetén 66 670 forint (azaz marad tízezer forint az adókedvezmény)
 • kettő eltartott esetén 83 330 forint (itt nő a fizetendő szja-ra értelmezett kedvezmény az ideihez képest, mégpedig 10 ezer forintról 12500 forintra)
 • három és minden további eltartott esetén 220 000 forint (marad a 33 ezer forintos adókedvezmény).

A javaslat szerint a kétgyermekesek adóalap kedvezménye 2019-ig rendre nőni fog:

 • 2017-ben 100 000 forint (15 ezer forint kedvezmény a fizetendő szja-ra)
 •  2018-ban 116 670 forint (17500 forint)
 •  2019-ben és az azt követő években 133 330 forint (20 ezer forint).

A házastársak által együttesen érvényesíthető adóalapkedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint továbbra is (a fizetendő adóra értelmezve ötezer forint a kedvezmény). Az szja-csökkentés és a kétgyermekesek családi kedvezményének emelkedése gyermekenként 2500 forinttal összesen 135 milliárd forintot hagy a családoknál a kormány számításai szerint.

A törvényjavaslat szerint a 2016. január elsejétől hatályos 15 százalékos kamatadó az ez után keletkező kamatjövedelmekre alkalmazandó.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

A csomag tartalma:

– Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

– Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

– Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

Társasági adó: jön a növekedési adóhitel a jól menő cégeknek

Az adótörvény-javaslat bevezetné a növekedési adóhitel intézményét: ennek lényege, hogy az adóévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része után az adót a következő két adóév során kell megfizetni. A passzus javítja a kedvezménnyel élő vállalkozások likviditását, ezzel segítve fejlődésüket – áll a javaslat indokolásában.

A kedvezményre való jogosultság elérése a következő feltételek teljesítéséhez kötött:

 • az adózó adóalanyisága az adóévet megelőző harmadik adóévben vagy korábban kezdődött, és
 • az adózó az adóévben és az adóévet megelőző három adóévben nem vett részt átalakulásban, egyesülésben, szétválásban, és
 • az adózó adóévi adózás előtti eredménye eléri a megelőző adóév adózás előtti eredményének az ötszörösét, és
 • az adózó az előző adóévi árbevételének összegétől függetlenül az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőig az adóhatóság részére nyilatkozik arról,

hogy a növekedési adóhitelre vonatkozó rendelkezéseket kívánja alkalmazni.

A megelőző adóévben negatív adózás előtti eredménnyel rendelkező adózók is jogosulttá válhatnak a kedvezményre. Ilyen esetben az adózás előtti eredményben mutatkozó növekmény összegének legalább a megelőző adóévi adózás előtti eredmény abszolút értékének az ötszörösét kell elérnie.

További enyhítés az adózók számára, hogy a bírság, továbbá az adózás rendjéről és a társadalombiztosításról szóló törvényekben előírt jogkövetkezménynek a visszatérítése miatt az adóévben bevételként elszámolt, korábban növelő tételként figyelembe vett összeg is csökkenti az adóalapot.

Csökken a sertésáfa

Az ígéretek szerint a házi sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva árukategória áfája 5 százalékosra csökken 2016-tól. A kormány számításai szerint 25 milliárd forintnyi áfabevételtől esik el a büdzsé az áfacsökkentés nyomán.

Csökken a banki különadó

A kormány a törvényjavaslatba foglalta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött egyezségét, így a bankadó felső kulcsa 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken. További változás, hogy jövőre a hitelintézetek adóalapjukat nem a 2009-es, hanem a 2014-es mérlegfőösszeg alapján állapítják meg, és a fizetendő bankadó mértéke nem haladhatja meg a 2015. adóévre fizetett bankadó összegét. Jövőre a rendelkezés nyomán mintegy 60 milliárd forinttal kevesebb különadót fizethetnek a bankok.

Emellett nem kell különadót fizetniük a kockázati tőkealap-kezelőknek a forgalmazó és befektetési alapok különadójaként.

Enyhül a közművezetékek adóztatása

Az új nyomvonalon létesítendő közművezetékek, különösen a hírközlési vezetékek létesítését, valamint a meglévő hírközlési vezetékek fejlesztését adott esetben hátrányosan befolyásolja az adófizetési kötelezettség – olvasható az indokolásban.

Ezért az új nyomvonalon létesített közművezetékek, valamint a kifejezetten gyors (100 Mbps sebességű) szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmassá tett vezetékek (vezetékszakaszok) után az adófizetési kötelezettség az üzembe helyezésük után 5 évvel kezdődik.

Rosszul jár a dohányipar

A dohányipari vállalkozások által idén fizetett, egyszeri dohányipari hozzájárulás állandó közteher lesz a törvényjavaslat elfogadása esetén. „Továbbra is szükséges e közteherből eredő bevétel a dohányzás okozta egészséghatások miatt megnövekedett egészségkiadások kompenzálására” – indokol a kormány. Dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásából jövőre 11,5 milliárd forintnyi bevételt irányzott elő a 2016-os költségvetés tervezete.

Kevesebbet adózhatnak a háziorvosok

Átírnák a helyi adókról szóló törvényt, így az önkormányzat rendeletében adóelőnyt biztosíthat „azon háziorvosi tevékenységet folytató vállalkozó” számára, amelynek összes árbevételének legalább 80 százaléka származik a háziorvosi tevékenységéből és adóalapja nem haladja meg a 10 millió forintot. Ez az adóelőny de minimis támogatásnak minősül. A kabinet szerint az intézkedés 6300 háziorvosnak jelenthet mintegy 200 ezer forintos tehercsökkentést.

A törvényjavaslat az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét az idei 6930 forintról 7050 forintra emelné 2016. január 1-től.

Ami kimaradt

A reklámadó nem szerepel a beterjesztett javaslatban. Tállai András államtitkár  az adótörvényről az új kapcsolódó szóló sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy külön törvényben terjesztik be majd a reklámadót – annyit mindenestre a költségvetési javaslatból már tudunk, hogy az adónemből 10,9 milliárdot vár a kormány, jóval többet, mint amit idénre terveztek.

Nem találni nyomát a beterjesztett javaslatban annak a korábbi lapértesülésnek, hogy 2016 januárjától a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkentenék az internet-előfizetés áfáját. A sertésáfa 5 százalékosra mérséklésén túl más áfacsökkentést nem tartalmaz a javaslat. A minap a Media Hungary konferencián Deutsch Tamás által meglebegtetett telekomadó csökkentéséről sincs szó a javaslatban.
Elmarad jövőre az egykulcsos társasági adó bevezetési is, ám ez nem meglepetés, mivel ezt már a kormány a konvergenciaprogramban korábban közölte.

A számvitel nagy kézikönyve 2015 + 57 számviteli eset megoldása

 • érdekes számviteli példák
 • jogszabály alkalmazási tippek
 • döntési alternatívák
 • könyvelési lépések
 • ábrák és táblázatok

A népszerű szakkönyv áráért most az 57 számviteli eset megoldása című könyvet is megkapja!

Rendelje meg most a két könyvet egy áráért! >>Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.