Kisadózó vállalkozás alanyi adómentessége

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. november 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kisadózást 2013-tól választó vállalkozások számára lényeges kérdés, hogy milyen feltételek mentén jogosultak az alanyi mentesség választására. Pozitív változás, hogy jövőre az alanyi adómenteség választására jogosító értékhatár 6 millió forintra emelkedett. Cikkünk a szabályokat számítási példákon keresztül mutatja be.


A kisadózó vállalkozások tételes adójáról a 2012. évi CXLVII. törvény rendelkezik, amely a Magyar Közlöny 2012. október 15-ei, 136. számában került kihirdetésre.

A kisadózó vállalkozás az adóhatósághoz 2012. december 31-ig benyújtandó bejelentéssel választhatja 2013. évre az alanyi adómentességet, ha az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege sem 2012. naptári évben ténylegesen, sem a 2013. naptári évben várhatóan nem haladja meg a 6 000 000 Ft-ot.

Példa 1:

Az egyéni vállalkozó 2011. február 20-tól folytatja gazdasági tevékenységét. Tevékenységének megkezdésekor alanyi adómentességét választott. 2011. évben az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke 3 000 000 Ft, 2012. évben 4 000 000 Ft.

Az egyéni vállalkozó 2013. évre jogszerűen választhatja az alanyi adómentességet, feltéve, hogy 2013. évben az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke várhatóan nem fogja meghaladni a 6 000 000 Ft-ot.

Ha 2013. évre a kisadózást választó vállalkozás 2012. évben kezdte meg tevékenységét, akkor a 2012. évben teljesített, az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – termékértékesítéseinek, szolgáltatásnyújtásainak ellenértéket éves szintre kell hozni, s így kell megállapítani a 6 000 000 Ft értékhatár esetleges meghaladását.

Példa 2:

Az egyéni vállalkozó 2012. augusztus 14-től folytatja gazdasági tevékenységét. Tevékenységének megkezdésekor alanyi adómentességet választott.

Tegyük fel, hogy 2012. évben az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke 1 600 000 Ft.
A tevékenység időtartamát figyelembe véve az éves szintre hozott alanyi adómentes értékhatár 2012. évre (5 000 000 Ft / 366 nap) × 140 nap = 1 912 568 Ft.

Az egyéni vállalkozó 2013. évre jogszerűen választhatja az alanyi adómentességet, feltéve, hogy 2013. évben az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke várhatóan nem fogja meghaladni a 6 000 000 Ft-ot.

A kisadózó vállalkozás 2013. évre akkor is választhatja az alanyi adómentességet, ha 2012. évben az 5 000 000 Ft-os értékhatár túllépése folytán alanyi adómentes státusza megszűnt, feltéve, hogy az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó összes termékértékesítéseinek, szolgáltatásnyújtásainak ellenértéke azonban a 6 000 000 Ft-os értékhatárt nem haladta meg.

Példa 3:

Az egyéni vállalkozó 2011. augusztus 1-jétől folytatja gazdasági tevékenységét. Tevékenységének megkezdésekor alanyi adómentességet választott, amely státuszát 2012. évre is fenntartotta.

Tegyük fel, hogy 2012. november 30-ig az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke 4 800 000 Ft.
Az egyéni vállalkozó 2012. december 12-én árukészletet értékesít 60 000 Ft ellenérték fejében, amellyel meghaladta az alanyi adómentesség értékhatárát, ezért az értékesítés ellenértékét 16 200 Ft áfa terheli. Ezt követően 2012. december 31-ig az egyéni vállalkozó nem hajt végre értékesítést.

Az egyéni vállalkozó ebben az esetben is 2013. évre jogszerűen választhatja az alanyi adómentességet, ugyanis az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege 2012. naptári évben ténylegesen nem haladta meg a 6 000 000 Ft-ot; feltéve, hogy 2013. évben az Áfa tv. tárgyi hatálya alá tartozó – az alanyi adómentesség értékhatárába beletartozó – összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke várhatóan nem fogja meghaladni ezt az összeget.

2013. január 1-jétől az a vállalkozás is választhatja a kisadózást, aki (amely) 2012. évben az egyszerűsített vállalkozói adó alanya, feltéve hogy erre jogosult. Fontos, hogy a kisadózás választására vonatkozó bejelentés mellett az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól is ki kell jelentkezni a 2012. december 1-je és december 20-a közötti időszakban. Az alanyi adómentesség választására vonatkozó szabályok egy olvasói kérdésre adott válaszban részletesen ismertetésre kerülnek, így ezekre itt nem térek ki.

A kisadózó vállalkozásnak nagyon körültekintően kell eljárnia az alanyi adómentesség választásánál, mivel az adóhatóság nem köteles a bejelentés kézhezvételének időpontjában a megtett bejelentés jogszerűségének vizsgálatára. Azonban az adóhatóságnak módjában áll a jogszerűtlenül tett bejelentés utólagos korrigálására.
Amennyiben a kisadózó vállalkozás nem választhatta volna az alanyi adómentességet, de az adóhatósághoz benyújtott bejelentésére és annak befogadására alapozva nem számítja fel az általa teljesített termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások után az általános forgalmi adót, akkor az adóhatóság az alanyi adómentesség választásának jogszerűtlenségét észlelve a kisadózó vállalkozásnál elrendelt adóellenőrzés keretében a fizetendő adót előírhatja, valamint a feltárt adóhiány után az Art.-ban foglalt jogkövetkezményeket (adóbírság, késedelmi pótlék) kiszabhatja.

Az alanyi adómentesség választására vonatkozó bejelentés nem pótolható önellenőrzés benyújtásával.

Az Art. 49. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt az önellenőrzéssel változtatná meg.

Ha a kisadózó vállalkozásnak módja lett volna az alanyi adómentesség választására, de ezzel a lehetőséggel nem élt, akkor a jogszerűen benyújtott áfabevallásaiban bevallott fizetendő és levonható adó önellenőrzés útján nem törölhető. Nincs lehetőség a jogszerűen, általános forgalmi adó felszámításával kibocsátott számlák módosítására sem.

A kisadózó vállalkozás részéről az alanyi adómentesség választása 2013. évre optimális döntés, mivel 6 000 000 Ft-ot meg nem haladó bevételnél kizárólag a tételes adót kell megfizetnie. Továbbá a kisadózás választását alapvetően az alacsony költségszint motiválja, amelynek következtében az áfakörbe tartozó adózóként valószínűleg állandó áfabefizetővé válna.

Alanyi adómentes adóalanyként a kisadózó vállalkozás versenyelőnyt szerezhet az áfakörbe tartozókkal szemben, mivel általános áfamérték alá tartozó értékesítés esetén 27%-kal alacsonyabb áron tud értékesíteni a megrendelők részére.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás nem választhatja 2013. évre az alanyi adómentességet, akkor pénzforgalmi elszámolás alkalmazása mindenképpen javasolt, ha annak választására a vállalkozás jogosult.

Bonácz Zsolt cikke az Áfa-kalauz 2012/11. számában is olvasható, bővebb információk és megrendelés itt.


Kapcsolódó cikkek:


Hamis maszkokra csapott le a NAV
2020. július 7.

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni
2020. július 7.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni

40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb a KATA a hagyományos munkaviszonynál - írja Kironsky Zoltán, az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n.

A K+F hatása az iparűzési adóra
2020. július 7.

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.

Adóhatósági vizsgálattal lezárt időszak önellenőrzése?
2020. július 7.

Egy adóhatósági ellenőrzéssel lezárt időszak adózó által történő esetleges javítása Magyarországon szigorú feltételekhez kötött, így a legtöbb adóalany nem is nagyon „nyittatja fel” az így már lezárásra került időszakot, ami adott esetben nagy összegű ÁFA levonhatóságának elmaradását eredményezheti. De a szigorú magyar feltételrendszer vajon összhangban van-e az Európai Bíróság felfogásával? Jelen cikkünkben ennek járunk utána.

Népszerű a falusi csok
2020. július 6.

Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok.