Kompromisszumot kötnek a haláladóról?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az MDF javaslata alapján jó eséllyel elfogadják, hogy egyenes ági rokonok esetén, 18 millió forintos értékhatárig ne kelljen örökösödési illetéket fizetni – derült ki az ötpárti tárgyalássorozat keddi fordulóján.

Adóreformnyi pénzt vadászik az APEH Az adórendszer egyszerűsítéséről folyó ötpárti egyeztetésen az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök, és Herényi Károly frakcióvezető és Hock Zoltán elnökhelyettes képviselte, az MSZP-t Szabó Lajos, a Fideszt Tállai András, a KDNP-t Rétvári Bence, az SZDSZ-t pedig Gegesy Ferenc; mindannyian parlamenti képviselők.

Dávid Ibolya az egyeztetés után részletesen ismertette az örökösödési illeték pártja által elképzelt új rendszerét. Jelenleg három örökösödési kategória létezik, amelyek három sávba sorolják az öröklés értékét. A három sáv: 18 millió forintig, 18 millió forint és 35 millió forint között, illetve 35 millió forint felett. Az örököst emellett három kategóriába sorolják aszerint is, hogy közeli vagy távolabbi rokon, illetve egyéb kívülálló. Az MDF azt javasolja, hogy az egyenes ági rokonok, a házastársak és a testvérek számára 18 milliós értékhatárig nulla kulcsos legyen az örökösödési adó.

Szabó Lajos szocialista képviselő azt mondta: a kormánypárt támogatja a demokrata fórum javaslatát, és már csak részletkérdéseken vitatkoznak.

A Fidesz az egyeztetésen azt javasolta, hogy július 1-jével töröljék el a négy százalékos különadót – mondta Tállai András. Véleményük szerint ez már az idén 90-100 milliárd forintot hagyna a gazdaságban. Mivel az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a felvetést, törvényjavaslatot erről nem is készítenek.

A pártok két hét múlva folytatják az adórendszer átalakításáról szóló tárgyalássorozatukat.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.