Könnyítések a termékdíj-fizetésben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bérleti rendszerben használt, újrahasználható csomagolószerek után a bérbeadónak januártól már nem kell megfizetnie a termékdíjat. A környezetvédelmi termékdíj 2014-es változásainak egyik legfontosabb eleme az ipari, illetve kereskedelmi termékdíjraktárak intézményének bevezetése 2014. július 1-jétől.


Fontos új donság, hogy megszűnt a termékdíj fizetési kötelezettség a többször felhasználható csomagolószerek után, ha azokat a kötelezett bérleti rendszerben adja bérbe a csomagolást végzőnek. A bérleti rendszer kialakítását a végrehajtási rendeletben szabályozott előírások alapján a környezetvédelmi hatóság engedélyezi. A termékdíj fizetés alól azzal a feltétellel mentesülhet a bérbeadó, ha olyan zárt számítógépes rendszert üzemeltet, amellyel nyomon követhető a termék útja.

Szintén már januártól lehetőség van arra, hogy ha az újrahasználható raklapot a beszerzéstől számított legalább 365 napig felhasználják, akkor ne kelljen megfizetni a termékdíjat.

Már 2013-ban év közben is sokszor módosult a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás – ha többet szeretne tudni a tavalyi és a 2014-ben hatályba lépő változásokról, fel szeretne készülni azok alkalmazására, jöjjön el 2014. február 13-án szakmai rendezvényünkre!

Bővebb információk és jelentkezés itt

2014. július 1-től a termékdíjraktárban termékdíj-mentesen lehet majd előállítani termékeket, illetve abba betárolni, készletezni. A termékdíj raktáron belüli termékértékesítés termékdíjmentes lesz. A raktárak adóhatósági engedély alapján 5 éves időtartamban működhetnek, azonban a feltételek fennállása esetén az engedélyt újabb 5 évre meg lehet hosszabbítani. 2015. július 1-től a termékdíj raktárakban termékdíj ügyintézőt kell foglalkoztatni vagy megbízni.

A termékdíj raktár üzemeltetői számára viszont megszűnik az eddigi átvállalási rendszer, amely a szektor egy-egy speciális részét hátrányos helyzetbe hozta vagy működését akadályozta. A kereskedelmi termékdíjraktárat kizárólag a termékdíjköteles termékek kezelésére, állagmegóvására lehet majd használni,  emellett azonban ipari termékdíjraktárak működésének engedélyezését is lehet kérni.

Az idén először nem január 15-ig, hanem január 31-ig lehetett eldönteni, hogy a cégek a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontját az adóköteles termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének időpontjához kötik. Ugyaneddig  az időpontig lehetett választani a termékdíj-átalány fizetést és azegyéni hulladékkezelést is.


Kapcsolódó cikkek:


A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.

Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.