Könyvelőknek kedvez a NAV adatszolgáltatási kötelezettség (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alig két hét múlva lép hatályba a kötelező NAV adatszolgáltatás bővítésére vonatkozó jogszabály, ami bár a vállalkozásokat érinti, a könyvelőkre is extra feladatokat hárít. Érdemes azonban ezen a ponton tudatos döntést hozni, mert digitalizáció adta lehetőségek újabb kiugrási pontot mutatnak a vállalkozásoknak és a könyvelőiknek egyaránt.

“Míg a legtöbben az újabb, felesleges és időrabló adminisztrációs feladatot látják a kötelező NAV adatszolgáltatásban, mi a Billingónál a változás adta előnyöket helyezzük előtérbe. A most megújult Billingo online számlázóval nemcsak az adatszolgáltatás automatizálható, de az eddigi egyszerű online számlázó hamarosan olyan pénzügyi adatközponttá alakul, ami a vállalkozót és a könyvelőjét is bármikor naprakész és pontos információkkal látja el. A digitalizációé a jövő. A túléléshez, a fejlődéshez és a hatékonyság növeléséhez egyszerűen elengedhetetlen” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

Mint ismert, 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közötti ügyletről készült számlát fel kell tölteni a NAV rendszerébe. 2021. január 1-től pedig ez a magánszemélyeknek és külföldi ügyletek alapján kiállított bizonylatokra is vonatkozik majd. Az adatszolgáltatás teljesítése kizárólag a NAV Online Számla rendszerén keresztül lehetséges. Kézi számlák esetén manuálisan kell feltölteni a számlaadatokat. A Billingo online számlázó viszont összekapcsolható a NAV Online Számla rendszerével, így a kiállítást követően automatikusan küldi tovább az adatokat az adóhatóságnak. A sikeres beküldésről pedig visszaigazolás jelenik meg a Billingo felületén.

Szabad kezet a könyvelőknek

Az új Billingo online számlázót a könyvelői igények szerint is fejlesztették, azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalkozók és könyvelőik közös munkáját. Ez csak úgy lehetséges, ha a munkához szükséges információk és adatok rendelkezésre állnak. A mindennapokban azonban ez viszont sokszor döcögős. A vállalkozó tele van munkával, külön szervezést igényel a könyvelési anyag leadása, a könyvelőnek pedig rendszeresen jeleznie kell, hogy várja az anyagot. Persze mindig kiderül, hogy hiányzik valami, a vállalkozó pedig már hónap elején szeretné tudni, mennyi lesz a fizetendő áfa. Ez így stresszes és időigényes mindkét oldalról.

“A Billingo Könyvelői fiók áthidalja ezt a problémát. Azért jó a könyvelőknek, mert egyetlen, saját felületen korlátlan billingós ügyfél számláihoz hozzáférhetnek és a könyvelő programba importálható számlaexportokat készíthetnek. Az adatok bármikor rendelkezésre állnak, nem kell többet telefonálni vagy várni a megkésett könyvelési anyagra. A számlaexportokkal pedig az eddig adatrögzítésre és ellenőrzésre fordított idő is megspórolható.

A Billingo Könyvelői fiók jó a vállalkozónak is, mert nem kell minden hónapban vinnie a számlákat, a könyvelője a rendszeren keresztül eléri az anyagokat, egyes könyvelő programokkal pedig automatikus a Számlaszinkron. Ez azt jelenti, hogy a számlák érintésmentesen kerülnek be a könyvelő programba. A használatához mindössze egy meghívót kell küldeni a könyvelőnek, amit a vállalkozó bármikor törölhet a későbbiek folyamán” – mondta az ügyvezető.

A könyvelőre bízzák a NAV összekötést az ügyfelek

A Billingo online számlázó és a NAV rendszer összekötése nem bonyolult. A NAV felületén egy technikai felhasználót kell létrehozni, majd az ott generált titkos kulcsot kell a Billingo online számlázó felületén beírni. Az összekötés sikeressége azonnal tesztelhető, innentől kezdve működik az automatizálás.

Az összekötés a vállalkozó felelőssége, a tapasztalatok szerint azonban sokan a könyvelőre bízzák a feladatot. A Billingo Könyvelői fiókkal viszont ez is egyszerű, nem kell ki és belépni az ügyfelek programjai között, a megszokott, saját felületen belül összekapcsolható a NAV rendszere a vállalkozó számlázójával.

Vevői és szállító számlák egy helyen

A Billingo Könyvelői fiókban a nyár folyamán a vevői számlák mellett a szállítói számlák is bekerülnek, erre szintén a NAV Online Számla rendszere biztosít lehetőséget. Minden vállalkozás számára hozzáférhetőek lesznek ugyanis a hozzá tartozó számlák. Ezeket a számlázó visszaszinkronizálja a Billingo fiókokba, a Könyvelői fióknak továbbadva pedig a könyvelő számára is hozzáférhetővé válik. Az adathoz tartozó számlát a vállalkozó fotóként, pdf-ként pillanatok alatt akár a mobiljáról is feltöltheti a Billingóba.

Ingyenes és az is marad

“A Billingo fejlesztésében rengeteget köszönhetünk a könyvelőknek. Gyakorlati tapasztalataikkal, észrevételeikkel sokat segítenek a hatékonyabb és érintésmentes adminisztráció megvalósításában. Az új Billingóval a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olyan összetett pénzügyi átláthatóságot biztosíthatunk, ami eddig csak a nagyok kiváltsága volt. Automatikusan rendelkezésre áll minden adat, amit eddig a kockás füzetben vagy Excel táblázatokban vezettek, mindez emberi beavatkozás és hibalehetőség nélkül.

Hálásak is vagyunk ezért a hazai könyvelőknek, ezért is tesszük ingyenesen elérhetővé számukra a szoftvert. A Billingóban ingyenes a Könyvelői fiók, ami a legkisebb, ingyenes ügyfélcsomaggal is extra díj nélkül összeköthető. Emellett a számlázási funkciók is ingyenesen használhatóak az új Kata és Master csomagok esetén is” – mondta Sárospataki Albert.Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 2.

Bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

Június 10-től a szociális hozzájárulási adó kedvezménye a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, amely intézkedéssel 30 milliárd forinttal több pénz marad a vállalkozói szektorban – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

2021. augusztus 2.

Építőipari munkák és a fordított áfa (II. rész)

Az áfa rendszerében egyes építőipari munkák attól függően esnek egyenes vagy fordított adózás alá, hogy építési hatósági engedélykötelesek-e, illetve az adott munka egyáltalán termékértékesítésként vagy szolgáltatásnyújtásként kezelendő-e. Az adóhatóság kiadott ugyan az értelmezést segítő szakmai véleményt, azonban a gyakorlatban még így sem mindig lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott munkára egyenes vagy fordított adózás alkalmazandó. Cikksorozatunk második része.