Könyvelőknek kedvez a NAV adatszolgáltatási kötelezettség (x)

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2020. június 19.
Rovat: ,
Alig két hét múlva lép hatályba a kötelező NAV adatszolgáltatás bővítésére vonatkozó jogszabály, ami bár a vállalkozásokat érinti, a könyvelőkre is extra feladatokat hárít. Érdemes azonban ezen a ponton tudatos döntést hozni, mert digitalizáció adta lehetőségek újabb kiugrási pontot mutatnak a vállalkozásoknak és a könyvelőiknek egyaránt.

“Míg a legtöbben az újabb, felesleges és időrabló adminisztrációs feladatot látják a kötelező NAV adatszolgáltatásban, mi a Billingónál a változás adta előnyöket helyezzük előtérbe. A most megújult Billingo online számlázóval nemcsak az adatszolgáltatás automatizálható, de az eddigi egyszerű online számlázó hamarosan olyan pénzügyi adatközponttá alakul, ami a vállalkozót és a könyvelőjét is bármikor naprakész és pontos információkkal látja el. A digitalizációé a jövő. A túléléshez, a fejlődéshez és a hatékonyság növeléséhez egyszerűen elengedhetetlen” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

Mint ismert, 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közötti ügyletről készült számlát fel kell tölteni a NAV rendszerébe. 2021. január 1-től pedig ez a magánszemélyeknek és külföldi ügyletek alapján kiállított bizonylatokra is vonatkozik majd. Az adatszolgáltatás teljesítése kizárólag a NAV Online Számla rendszerén keresztül lehetséges. Kézi számlák esetén manuálisan kell feltölteni a számlaadatokat. A Billingo online számlázó viszont összekapcsolható a NAV Online Számla rendszerével, így a kiállítást követően automatikusan küldi tovább az adatokat az adóhatóságnak. A sikeres beküldésről pedig visszaigazolás jelenik meg a Billingo felületén.

Szabad kezet a könyvelőknek

Az új Billingo online számlázót a könyvelői igények szerint is fejlesztették, azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalkozók és könyvelőik közös munkáját. Ez csak úgy lehetséges, ha a munkához szükséges információk és adatok rendelkezésre állnak. A mindennapokban azonban ez viszont sokszor döcögős. A vállalkozó tele van munkával, külön szervezést igényel a könyvelési anyag leadása, a könyvelőnek pedig rendszeresen jeleznie kell, hogy várja az anyagot. Persze mindig kiderül, hogy hiányzik valami, a vállalkozó pedig már hónap elején szeretné tudni, mennyi lesz a fizetendő áfa. Ez így stresszes és időigényes mindkét oldalról.

“A Billingo Könyvelői fiók áthidalja ezt a problémát. Azért jó a könyvelőknek, mert egyetlen, saját felületen korlátlan billingós ügyfél számláihoz hozzáférhetnek és a könyvelő programba importálható számlaexportokat készíthetnek. Az adatok bármikor rendelkezésre állnak, nem kell többet telefonálni vagy várni a megkésett könyvelési anyagra. A számlaexportokkal pedig az eddig adatrögzítésre és ellenőrzésre fordított idő is megspórolható.

A Billingo Könyvelői fiók jó a vállalkozónak is, mert nem kell minden hónapban vinnie a számlákat, a könyvelője a rendszeren keresztül eléri az anyagokat, egyes könyvelő programokkal pedig automatikus a Számlaszinkron. Ez azt jelenti, hogy a számlák érintésmentesen kerülnek be a könyvelő programba. A használatához mindössze egy meghívót kell küldeni a könyvelőnek, amit a vállalkozó bármikor törölhet a későbbiek folyamán” – mondta az ügyvezető.

A könyvelőre bízzák a NAV összekötést az ügyfelek

A Billingo online számlázó és a NAV rendszer összekötése nem bonyolult. A NAV felületén egy technikai felhasználót kell létrehozni, majd az ott generált titkos kulcsot kell a Billingo online számlázó felületén beírni. Az összekötés sikeressége azonnal tesztelhető, innentől kezdve működik az automatizálás.

Az összekötés a vállalkozó felelőssége, a tapasztalatok szerint azonban sokan a könyvelőre bízzák a feladatot. A Billingo Könyvelői fiókkal viszont ez is egyszerű, nem kell ki és belépni az ügyfelek programjai között, a megszokott, saját felületen belül összekapcsolható a NAV rendszere a vállalkozó számlázójával.

Vevői és szállító számlák egy helyen

A Billingo Könyvelői fiókban a nyár folyamán a vevői számlák mellett a szállítói számlák is bekerülnek, erre szintén a NAV Online Számla rendszere biztosít lehetőséget. Minden vállalkozás számára hozzáférhetőek lesznek ugyanis a hozzá tartozó számlák. Ezeket a számlázó visszaszinkronizálja a Billingo fiókokba, a Könyvelői fióknak továbbadva pedig a könyvelő számára is hozzáférhetővé válik. Az adathoz tartozó számlát a vállalkozó fotóként, pdf-ként pillanatok alatt akár a mobiljáról is feltöltheti a Billingóba.

Ingyenes és az is marad

“A Billingo fejlesztésében rengeteget köszönhetünk a könyvelőknek. Gyakorlati tapasztalataikkal, észrevételeikkel sokat segítenek a hatékonyabb és érintésmentes adminisztráció megvalósításában. Az új Billingóval a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olyan összetett pénzügyi átláthatóságot biztosíthatunk, ami eddig csak a nagyok kiváltsága volt. Automatikusan rendelkezésre áll minden adat, amit eddig a kockás füzetben vagy Excel táblázatokban vezettek, mindez emberi beavatkozás és hibalehetőség nélkül.

Hálásak is vagyunk ezért a hazai könyvelőknek, ezért is tesszük ingyenesen elérhetővé számukra a szoftvert. A Billingóban ingyenes a Könyvelői fiók, ami a legkisebb, ingyenes ügyfélcsomaggal is extra díj nélkül összeköthető. Emellett a számlázási funkciók is ingyenesen használhatóak az új Kata és Master csomagok esetén is” – mondta Sárospataki Albert.


Kapcsolódó cikkek:


Kúria döntés: közösségen belüli adómentes értékesítés igazolása
2020. szeptember 21.

A termék más tagállamba történő kiszállítása igazolásának módjaként, a Közösségen belüli adómentes termékértékesítés esetén a Nemzeti Adó-és Vámhivatal honlapján tájékoztató került közzétételre 2013-ban. Ez valójában iránymutatásként szolgált adózók részére több éven keresztül. Idei évtől a mentesség alkalmazása tekintetében változtatást eszközölt a jogalkotó.

Az osztalék előírásának és könyvelésének szabályai
2020. szeptember 18.

Az osztalék előírás és elszámolás szabályairól szerzett tudásunkat nem árt felfrissíteni beszámoló készítés idején. Fontos tisztában lenni azzal, milyen megkötések vonatkoznak az osztalék kifizetésére.

Hammurabi törvényei
2020. szeptember 18.

A történelmet meghatározó dokumentumok sorában tulajdonképpen Hammurabi törvényoszlopa volt az első. A Kr. előtti XVIII. században készített diorit kőoszlop az állami és társadalmi működésre ír elő kötelezettségeket. Megkülönböztetett szabályok vonatkoznak az uralkodó és a templomok sérelmére elkövetett tetteknek, ezek büntetése sokkal súlyosabb, mintha azokat mások ellen követték volna el.