Korrupt NAV-osokat kapcsoltak le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyanú szerint a NAV osztályvezetője megállapodott különböző gazdasági társaságok képviselőivel arról, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújtanak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között.

Vesztegetéssel gyanúsítják a NAV öt munkatársát, egy osztályvezetőt és két társát a bíróság a múlt hét végén előzetes letartóztatásba helyezte, ketten szabadlábon védekeznek – tudta meg az MTI Hírcentrum.

Heteken keresztül, titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásával gyűjtötték az adatokat az osztályvezetőről és annak kapcsolatairól. Amikor elegendő bizonyíték gyűlt össze, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett az ügyészségen – hangzott el a Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a rádiónak elmondta: a NAV dél-budapesti adóigazgatóságának osztályvezetőjét és társait gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség, vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekményeknek a megalapozott gyanúja miatt.

Mint a hírműsorban elmondták, a gyanú szerint az adóigazgatóság osztályvezetője megállapodott különböző gazdasági társaságok képviselőivel arról, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújtanak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között. Voltak olyan cégek, amelyek csak azért helyezték át a székhelyüket a dél-budapesti adóigazgatóság illetékességi területére, hogy részt vehessenek a csalássorozatban.

Az ügyészség szerint az ügyben további elfogások és gyanúsítások várhatók – hangzott el a hírműsorban.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Ingatlanok adózása: záródó kiskapu az illetékfizetésnél

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.