Korszerűsítik az uniós vámkódexet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megállapodtak az európai uniós tagországok a versenyképességi ügyekért felelős miniszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán arról, hogy korszerűsítik a 15 éve életbe lépett vámkódexet – jelentette be Kovács László, az Európai Bizottság vám- és adóügyi felelőse, valamint Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára.

Mint Kovács László közleményében kiemelte, az új kódex – a joganyag egyszerűsítésére vonatkozó uniós törekvésekkel összhangban – rövidebb és egyszerűbb lesz elődjénél, de jobban illeszkedik a korszerű, elektronikus, papír nélküli környezetbe. A miniszteri megállapodást még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.