Kovács emelné a jövedéki adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság megosztott a gázolaj minimum jövedéki adójának megemelése ügyében, melyet a tagállamok egy része is elutasít.

Kovács László a jövő héten (2007. február 28.) várhatóan azt javasolja majd, hogy harmonizálják a gázolaj minimum jövedéki adóját, melyet a biztos 2012-től 359 euróban, 2014-től 380 euróban határozna meg 1000 literenként.

A legtöbb tagállamban a jövedéki adók alacsonyabbak a Bizottság által javasolt minimumnál. Kilenc tagállam, zömükben az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országok átmeneti mentességet élveznek, amely lehetőséget ad 220 és 294 euró közötti illeték kivetésére. Számukra az újonnan javasolt szintek az átmeneti időszak lejártával lépnének életbe. Tizenhárom uniós tagállam 300 és 400 euró közti minimális adószintet alkalmaz. Öt másik tagállam 400 eurónál is többet ró ki, Nagy-Britanniában pedig ezen adó mértéke eléri a 693 eurót.

Kovács szerint az intézkedés megakadályozná az üzemanyag-turizmust, amelynek során a kamionok kitérőket tesznek olyan tagállamokba, ahol olcsóbb az üzemanyag, s ezzel növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását és csökkentik egyes tagállamok bevételét. A jelentés szerint az üzemanyag turizmus Németországnak 1,9 milliárd euró veszteséget okozott 2004-ben.

A gázolaj minimum jövedéki adójáról szóló dokumentumot a Bizottság múlt heti ülésén fogadták volna el, ám miután a testület erősen megosztott a kérdésben, a biztosok jövő szerdán (2007. február 28.) tartanak megbeszélést az ügyben.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.