Kovács emelné a jövedéki adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság megosztott a gázolaj minimum jövedéki adójának megemelése ügyében, melyet a tagállamok egy része is elutasít.

Kovács László a jövő héten (2007. február 28.) várhatóan azt javasolja majd, hogy harmonizálják a gázolaj minimum jövedéki adóját, melyet a biztos 2012-től 359 euróban, 2014-től 380 euróban határozna meg 1000 literenként.

A legtöbb tagállamban a jövedéki adók alacsonyabbak a Bizottság által javasolt minimumnál. Kilenc tagállam, zömükben az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országok átmeneti mentességet élveznek, amely lehetőséget ad 220 és 294 euró közötti illeték kivetésére. Számukra az újonnan javasolt szintek az átmeneti időszak lejártával lépnének életbe. Tizenhárom uniós tagállam 300 és 400 euró közti minimális adószintet alkalmaz. Öt másik tagállam 400 eurónál is többet ró ki, Nagy-Britanniában pedig ezen adó mértéke eléri a 693 eurót.

Kovács szerint az intézkedés megakadályozná az üzemanyag-turizmust, amelynek során a kamionok kitérőket tesznek olyan tagállamokba, ahol olcsóbb az üzemanyag, s ezzel növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását és csökkentik egyes tagállamok bevételét. A jelentés szerint az üzemanyag turizmus Németországnak 1,9 milliárd euró veszteséget okozott 2004-ben.

A gázolaj minimum jövedéki adójáról szóló dokumentumot a Bizottság múlt heti ülésén fogadták volna el, ám miután a testület erősen megosztott a kérdésben, a biztosok jövő szerdán (2007. február 28.) tartanak megbeszélést az ügyben.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.