Kovács emelné a jövedéki adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság megosztott a gázolaj minimum jövedéki adójának megemelése ügyében, melyet a tagállamok egy része is elutasít.

Kovács László a jövő héten (2007. február 28.) várhatóan azt javasolja majd, hogy harmonizálják a gázolaj minimum jövedéki adóját, melyet a biztos 2012-től 359 euróban, 2014-től 380 euróban határozna meg 1000 literenként.

A legtöbb tagállamban a jövedéki adók alacsonyabbak a Bizottság által javasolt minimumnál. Kilenc tagállam, zömükben az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országok átmeneti mentességet élveznek, amely lehetőséget ad 220 és 294 euró közötti illeték kivetésére. Számukra az újonnan javasolt szintek az átmeneti időszak lejártával lépnének életbe. Tizenhárom uniós tagállam 300 és 400 euró közti minimális adószintet alkalmaz. Öt másik tagállam 400 eurónál is többet ró ki, Nagy-Britanniában pedig ezen adó mértéke eléri a 693 eurót.

Kovács szerint az intézkedés megakadályozná az üzemanyag-turizmust, amelynek során a kamionok kitérőket tesznek olyan tagállamokba, ahol olcsóbb az üzemanyag, s ezzel növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását és csökkentik egyes tagállamok bevételét. A jelentés szerint az üzemanyag turizmus Németországnak 1,9 milliárd euró veszteséget okozott 2004-ben.

A gázolaj minimum jövedéki adójáról szóló dokumentumot a Bizottság múlt heti ülésén fogadták volna el, ám miután a testület erősen megosztott a kérdésben, a biztosok jövő szerdán (2007. február 28.) tartanak megbeszélést az ügyben.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.