Közvetett adózás Írországban

Szerző: Molnár Péter
Dátum: 2018. szeptember 24.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk első részében Írország adózásával foglalkozunk részletesebben, amelyből néhány elemet talán hazánkban is érdemes lenne bevezetni.

Írországban az áfa bevallás még a britnél is egyszerűbb, mindössze nyolc sor. Az első sor az aggregált fizetendő áfa összegét, a második a kumulált levonható áfa összegét tartalmazza, ezen két sor alapján már tudjuk is, hogy fizetnünk kell vagy visszatérítésre számíthatunk. Ennek megfelelően lesz vagy a harmadik, vagy a negyedik sor kitöltött. Ha nem volt Közösségi ügyletünk, akkor kész is a bevallásunk, nem kér több adatot az ír adóhatóság. Ha viszont volt akár termék, akár szolgáltatás típusú ügyletünk, akkor ennek függvényében kell a maradék négy sorból azt kitölteni, hogy az ügyletben szállítóként, vagy megrendelőként vettünk részt. Ezek a sorok nettó összeget kérnek.

A bevallási gyakoriság főszabályként Írországban kéthavi gyakoriságot jelent, de a kisebb adóalanyoknak lehetőségük van négyhavi, hat havi bevallás beadására. Viszont ami ír sajátosság, hogy minden adóalanynak kell beadnia éves bevallást, ami sokkal inkább tekinthető egy statisztikai jelentésnek, mint valódi bevallásnak, de ebben kér az ír adóhatóság részletesebb adatokat az adóalany éves működéséről. Az is sajátossága a bevallásnak, hogy annak beadási határideje nem egy konkrét, egységes határnap, hanem a cég pénzügyi évének zárásához igazodik, az éves zárást követő hó tizenkilencedikéig kell beadni.

Írországban is létezik a brithez hasonló lehetőség, azaz ha egy adózó vállalja, hogy a fizetendő adóját az ír adóhatóság leemelheti a számlájáról, akkor a bevallás beadására további négy napot enged a rendszer, bárminemű negatív következmény nélkül. Ennek következtében egy normál bevallást adott időszakot követő 19.-éig kell beadni, míg egy felhatalmazással bíró bevallást 23.-áig. Itt is érvényes az a szabály, ha egy határidő hétvégére, munkaszüneti napra esik, akkor késett bevallásnak fog minősülni, ha valaki a következő napon adja be a bevallását.

Az ír összesítő jelentés is hasonló a brit, illetve a legtöbb uniós tagállam gyakorlatához, ebben a jelentésben is csak az eladott árukról, illetve a nyújtott szolgáltatásokról kell nyilatkozni az adóalanynak. Összesítő jelentést az adózóknak lehetőségük van havi, negyedéves, sőt akár éves szinten beadni, ha annyira alacsony volt a forgalma a Közösség más tagállamaiban működő adóalanyokkal. Az ír összesítő jelentést, önkéntes alapon akár havi rendszerességgel is be lehet adni, de ha valakinek az áruforgalma – éves szinten – meghaladja az 50.000 eurót, akkor kötelező havi szinten nyilatkozni.
Érdekes módon szolgáltatásokra nincs ilyen szabály, azt nyugodtan lehet negyedéves szinten jelenteni.

Mi van, ha hibázunk? Ha az összesítő jelentés rontottunk el, akkor az a kérdés, hogy mikor vesszük észre a hibát. Ha még a hivatalos beadási határidő előtt vesszük észre, akkor elegendő csupán egy telefonhívást indítani a hatóságnak, hogy töröljék a korábban a beadott jelentést és hadd adjunk be újat. Ha csak a hivatalos határidő letelte után vesszük észre a hibát, akkor egy hivatalos nyomtatvány beadásával tudjuk a szükséges korrekciókat elvégeztetni.

Áfa bevallás tekintetében nagyon hasonlóan az eljárás, határidő előtti hibaészlelésnél egy telefonhívásba kerül, hogy letöröltessük a beadott bevallást, majd felöltsünk egy újat. Határidő után hivatalos nyomtatványon kell kezdeményezni a módosítást.

Írországi ellenőrzés kapcsán nem tudok olyan tapasztalatokat megosztani, mint az előző cikkben említett egyesült királysági vizsgálat során átéltek voltak, viszont több olyan telefonhíváson volt szerencsém közreműködni ahol az éppen aktuális probléma kapcsán testközelből volt látható egy szolgáltató adóhivatal napi működése. Például egy adózó számára ellentmondásos volt, hogy miért kér most – a nyár közepén – hivatal tőle éves bevallást, holott januárban már adott be előző évre vonatkozóan. Gyors ellenőrzés után kiderült, hogy valóban most kell az éves bevallást beadni, és semmi gond, hogy lejárt a határidő, amikor meg tudja az ügyfél csinálni a bevallást, csak az adóhivatal belső oldalán elérhető üzenetküldő felületen jelezze, hogy miért csak most küldi a kapcsolódó bevallást.

Kicsit utópisztikusnak tűnhet, hogy ügyeket így is lehet majd egyszer intézni Magyarországon is, de reméljük, hogy egyszer eljutunk ide. Addig pedig abban bízom, hogy a kedves olvasó nem találta felesleges időpocsékolásnak a brit szigetekre történt utazásunkat.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó


Kapcsolódó cikkek:


Illegális dohánytermelőkre csapott le a NAV
2021. április 14.

Az elkövetők tavaly több mint 8 tonna, összesen 800 ezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő fogyasztási dohányt állítottak elő és értékesítettek, 327 millió forint kárt okozva a költségvetésnek.

Áfa: egyértelmű indoklást kell tartalmaznia a NAV-határozatnak
2021. április 14.

Az adóhatósági határozatnak egyértelmű indokolást kell tartalmaznia arról, hogy az adólevonási jog az adózót milyen tények, bizonyítékok és jogalap alapján nem illeti meg. A következőkben egy Kúria által hozott ítéletet mutatunk be.

Tárgyi eszköz az áfában (III. rész)
2021. április 14.

A tárgyi eszközökhöz az általános forgalmi adó rendszerében számos speciális rendelkezés kapcsolódik. Cikksorozatunk ezekről nyújt áttekintést.

A becsültnél több fiatalt érinthet az szja-mentesség
2021. április 13.

Jövőre lép életbe a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, amellyel kapcsolatban az első becslések 280 ezer érintettről számoltak be, de a NAV adatai szerint 460 ezer fiatalról van szó.