Közvetett adózás Írországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk első részében Írország adózásával foglalkozunk részletesebben, amelyből néhány elemet talán hazánkban is érdemes lenne bevezetni.

Írországban az áfa bevallás még a britnél is egyszerűbb, mindössze nyolc sor. Az első sor az aggregált fizetendő áfa összegét, a második a kumulált levonható áfa összegét tartalmazza, ezen két sor alapján már tudjuk is, hogy fizetnünk kell vagy visszatérítésre számíthatunk. Ennek megfelelően lesz vagy a harmadik, vagy a negyedik sor kitöltött. Ha nem volt Közösségi ügyletünk, akkor kész is a bevallásunk, nem kér több adatot az ír adóhatóság. Ha viszont volt akár termék, akár szolgáltatás típusú ügyletünk, akkor ennek függvényében kell a maradék négy sorból azt kitölteni, hogy az ügyletben szállítóként, vagy megrendelőként vettünk részt. Ezek a sorok nettó összeget kérnek.

A bevallási gyakoriság főszabályként Írországban kéthavi gyakoriságot jelent, de a kisebb adóalanyoknak lehetőségük van négyhavi, hat havi bevallás beadására. Viszont ami ír sajátosság, hogy minden adóalanynak kell beadnia éves bevallást, ami sokkal inkább tekinthető egy statisztikai jelentésnek, mint valódi bevallásnak, de ebben kér az ír adóhatóság részletesebb adatokat az adóalany éves működéséről. Az is sajátossága a bevallásnak, hogy annak beadási határideje nem egy konkrét, egységes határnap, hanem a cég pénzügyi évének zárásához igazodik, az éves zárást követő hó tizenkilencedikéig kell beadni.

Írországban is létezik a brithez hasonló lehetőség, azaz ha egy adózó vállalja, hogy a fizetendő adóját az ír adóhatóság leemelheti a számlájáról, akkor a bevallás beadására további négy napot enged a rendszer, bárminemű negatív következmény nélkül. Ennek következtében egy normál bevallást adott időszakot követő 19.-éig kell beadni, míg egy felhatalmazással bíró bevallást 23.-áig. Itt is érvényes az a szabály, ha egy határidő hétvégére, munkaszüneti napra esik, akkor késett bevallásnak fog minősülni, ha valaki a következő napon adja be a bevallását.

Az ír összesítő jelentés is hasonló a brit, illetve a legtöbb uniós tagállam gyakorlatához, ebben a jelentésben is csak az eladott árukról, illetve a nyújtott szolgáltatásokról kell nyilatkozni az adóalanynak. Összesítő jelentést az adózóknak lehetőségük van havi, negyedéves, sőt akár éves szinten beadni, ha annyira alacsony volt a forgalma a Közösség más tagállamaiban működő adóalanyokkal. Az ír összesítő jelentést, önkéntes alapon akár havi rendszerességgel is be lehet adni, de ha valakinek az áruforgalma – éves szinten – meghaladja az 50.000 eurót, akkor kötelező havi szinten nyilatkozni.
Érdekes módon szolgáltatásokra nincs ilyen szabály, azt nyugodtan lehet negyedéves szinten jelenteni.

Mi van, ha hibázunk? Ha az összesítő jelentés rontottunk el, akkor az a kérdés, hogy mikor vesszük észre a hibát. Ha még a hivatalos beadási határidő előtt vesszük észre, akkor elegendő csupán egy telefonhívást indítani a hatóságnak, hogy töröljék a korábban a beadott jelentést és hadd adjunk be újat. Ha csak a hivatalos határidő letelte után vesszük észre a hibát, akkor egy hivatalos nyomtatvány beadásával tudjuk a szükséges korrekciókat elvégeztetni.

Áfa bevallás tekintetében nagyon hasonlóan az eljárás, határidő előtti hibaészlelésnél egy telefonhívásba kerül, hogy letöröltessük a beadott bevallást, majd felöltsünk egy újat. Határidő után hivatalos nyomtatványon kell kezdeményezni a módosítást.

Írországi ellenőrzés kapcsán nem tudok olyan tapasztalatokat megosztani, mint az előző cikkben említett egyesült királysági vizsgálat során átéltek voltak, viszont több olyan telefonhíváson volt szerencsém közreműködni ahol az éppen aktuális probléma kapcsán testközelből volt látható egy szolgáltató adóhivatal napi működése. Például egy adózó számára ellentmondásos volt, hogy miért kér most – a nyár közepén – hivatal tőle éves bevallást, holott januárban már adott be előző évre vonatkozóan. Gyors ellenőrzés után kiderült, hogy valóban most kell az éves bevallást beadni, és semmi gond, hogy lejárt a határidő, amikor meg tudja az ügyfél csinálni a bevallást, csak az adóhivatal belső oldalán elérhető üzenetküldő felületen jelezze, hogy miért csak most küldi a kapcsolódó bevallást.

Kicsit utópisztikusnak tűnhet, hogy ügyeket így is lehet majd egyszer intézni Magyarországon is, de reméljük, hogy egyszer eljutunk ide. Addig pedig abban bízom, hogy a kedves olvasó nem találta felesleges időpocsékolásnak a brit szigetekre történt utazásunkat.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadóKapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.

2022. augusztus 5.

Pékséget és hajókat is foglaltak a számlagyártól

A nyugat-dunántúli számlagyár reklám- és marketingcégek hálójában tüntetett el 860 millió forint áfát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.