Küldi a NAV az egyszerűsített bevallásokat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei évben több mint 350 ezren bízták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével. Az érvényes nyilatkozatok és munkáltatói/kifizetői adatszolgáltatások alapján végül több mint 325 ezer adózónak készítette el a NAV az egyszerűsített bevallást.


Közel tízezren – akik ügyfélkapun keresztül küldték be nyilatkozatukat – elektronikusan a tárhelyükre, a többiek tértivevényes küldeményként, postai úton kapják meg 2014. április 30-áig a személyre szóló 1353E jelű egyszerűsített bevallásukat.

Mi a teendő az egyszerűsített bevallással?

A kézhezvételt követően mindenkinek össze kell hasonlítania a bevallásban szereplő adatokat az igazolásain szereplő adatokkal. Aki nem talál eltérést, annak további teendője nincs, a bevallását nem kell visszaküldenie.

Aki azonban módosítja a bevallás adatait, vagy – üres sorok esetén – kiegészíti azt, annak 2014. május 20-áig kell visszaküldenie bevallását az állami adóhatóság részére. Javítás esetén a számításokat nem kell újra elvégezni, ezt megteszi az adózók helyett a NAV, amelyről 2014. június 20-áig levélben értesítést küld.

Befizetendő, illetve visszaigényelhető adó

Ha a bevallás adataival egyetért az adózó, és fizetendő adója keletkezett, azt 2014. május 20-áig kell megfizetni. Ha a bevallásokatt módosítva visszaküldik, és ezáltal a 1353E jelű egyszerűsített bevallásában fizetendő adó mutatkozik, akkor az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni az adót. A befizetéshez segítséget nyújt a honlapunkon található „NAV adózási számlaszámok és adónemek érvényes jegyzéke”.

A visszaigényelhető adót 2014. május 20-ától számított, vagy a javításról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki a NAV.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy akinek a bevallásában visszaigényelhető összeg mutatkozik, és annak kiutalását kéri, minden esetben a bevallás főlapján ezt a szándékát jelölni, valamint az utaláshoz szükséges pénzforgalmi számlaszámot (bankszámlaszámot) vagy postai címet kell feltüntetni.


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.