Lakossági bejelentéseket vár a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az állampolgárok segítségét kéri a csalások visszaszorításában, és arra kér mindenkit: vásárláskor kérjen számlát, és jelentse, ha kérése nem teljesül.


A NAV tapasztalatai és a közérdekű bejelentések szerint az emberek egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül. A sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett “pincérblokkot” adnak.

Ámde a szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése – írja az Adó Online-hoz eljuttatott közleményében az adóhatóság.

Feltétlenül szükség van a társadalmi összefogásra – írja a NAV.

A hatóság reméli, hogy a fokozott ellenőrzések mellett állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

Az adóhatóság arra az esetre, ha valaki olyan nyugtát kapna, amely látszólag megfelelő, de a vásárló bizonytalan a szabályszerűségében, mintaként bemutat honlapján egy szabályos nyugtát és egy nyugtának látszó dokumentumot, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak.


Kapcsolódó cikkek:


Szja 2020. 2. rész: a négy vagy több gyermekes anyák kedvezménye
2020. január 21.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) 2020 január 1-jétől hatályos 29/D. §-a alapján a négy vagy több gyermekes anyákat jelentős adókedvezmény illeti meg. Cikksorozatunk második része ismerteti az érintett anyák és foglalkoztatóik számára szükséges gyakorlati tudnivalókat.

Izer: egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt
2020. január 20.

Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően a személyi kedvezményt igénybevevők száma is egyre jobban nő. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.