Lakossági bejelentéseket vár a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az állampolgárok segítségét kéri a csalások visszaszorításában, és arra kér mindenkit: vásárláskor kérjen számlát, és jelentse, ha kérése nem teljesül.


A NAV tapasztalatai és a közérdekű bejelentések szerint az emberek egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül. A sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett “pincérblokkot” adnak.

Ámde a szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése – írja az Adó Online-hoz eljuttatott közleményében az adóhatóság.

Feltétlenül szükség van a társadalmi összefogásra – írja a NAV.

A hatóság reméli, hogy a fokozott ellenőrzések mellett állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

Az adóhatóság arra az esetre, ha valaki olyan nyugtát kapna, amely látszólag megfelelő, de a vásárló bizonytalan a szabályszerűségében, mintaként bemutat honlapján egy szabályos nyugtát és egy nyugtának látszó dokumentumot, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak.Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Áfa: állandó telephely kérdésköre

A nemzetközi ügyleteket tekintve teljesítési hely megállapítása során elkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy a vállalatoknak hol van a gazdasági célú letelepedettségük, egy adott országban keletkezik-e telephelye, ugyanis ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja az ügylet adójogi megítélését, a székhely mellett. Általános forgalmi adót illetően gazdasági letelepedettség alatt a székhelyet és az állandó telephelyet kell érteni. Mind a két fogalom fontos egyrészt a szolgáltatásnyújtások tekintetében, másrészt a megrendelőt illetően. Bemutatjuk a szabályozást és egy érdekes jogesetet.