Lássa át a friss adóváltozásokat! (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A friss adótörvényeket, a diákmunka adózását és a bérmunka szerepét az áfában ismerteti többek között legfrissebb számában az Adó szaklap. A 2017/9-es számot itt rendelheti meg.


A vállalkozásokat érintő adótörvény-módosítások koncepcionális változást nem, jellemzően egyszerűsítéseket, jogalkalmazást elősegítő pontosításokat vagy újabb kedvezményeket vezetnek be, amelyek a 9 százalékos, egységes társaságiadó-kulcs mellett további teherkönnyítést jelentenek. Társaságiadóalap-kedvezményt lehet lehívni a munkavállalók részére épített bérlakások, továbbá az elektromos töltőállomások után. Adminisztrációs egyszerűsítésként megszűnik a start-up adóalap-kedvezmény kutató-fejlesztő foglalkoztatására vonatkozó feltétele. A látványcsapatsportok támogatásának további ösztönzése érdekében a társaságiadó-kedvezményt a bankadóból is le lehet hívni a jövőben. Az általános forgalmi adót érintően elsősorban adómérték-csökkentések történnek, ezen túlmenő változás a számlázóprogramok online adatszolgáltatására vonatkozó kötelezettség bevezetési időpontjának 2018. július 1-jére történő módosulása. Az Adó szaklap áttekinti és értelmezi az évközi adótörvény-módosításokat.

Nyáron sokkal több diák vállal munkát, mint az év többi részében. A diákok, szülők és a munkavállalók számára is fontos lehet a diákmunkához kapcsolódó legfontosabb, személyi jövedelemadóval összefüggő adózási tudnivalók ismerete. Az Adó szaklap ismerteti a szabályozást a Diákmunka és annak személyijövedelemadó-kötelezettsége című írásában.

A Bérmunka az áfában című Írásban a szerző az áfatörvény azon különös rendelkezéseit ismerteti, amelyek kifejezetten a termékeken történő munkavégzésre irányuló szolgáltatások nyújtásával, illetve igénybevételével összefüggésben állapítanak meg adókötelezettségeket. A fenti szabályok alá tartozó ügyletek az áfatörvény alkalmazásában jellemzően szolgáltatásnyújtásnak minősülnek, ugyanakkor az áfatörvény rendelkezéseitől eltérően a köznapi nyelvben és a szakzsargonban bérmunkaként, vagy terméken végzett munkaként nevesítik azokat.

A számviteli alapelvek közül az óvatosság elve rögzíti azt, hogy az értékcsökkenéseket, az értékvesztéseket és a céltartalékokat el kell számolni, függetlenül attól, hogy az üzleti év eredménye nyereség vagy veszteség. Az értékcsökkenéssel, értékvesztéssel, céltartalékkal kapcsolatosan egyszerre rendelkezik adóalap-növelő, és -csökkentő tétel alkalmazásáról a társaságiadó-törvény. Ezeket veszi sorra a szaklap Értékcsökkenés a társaságiadó-alapban című cikke.

A végrehajtás felfüggesztése és szünetelése az adóvégrehajtásban – ezt a jogintézményt is alaposan bemutatja friss számában az Adó szaklap. A szerző célja, hogy a végrehajtás felfüggesztése és szünetelése valóban betöltse a jogalkotó által neki szánt szerepet, vagyis az adóst érintő valós élethelyzetek méltányos kezelését.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2017/9-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Drónokkal csempészett cigarettát foglalt le a NAV

Drónokkal csempészett cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kölcsén – közölte a vámhivatal pénteken.

2023. december 8.

Vagyonfelosztás a tagok között kényszertörlési eljárásban

A kényszertörlési eljárás során sarkalatos pont, hogy az érintett céggel szemben követelés bejelentésére sor kerül-e, illetve a társaságnak van-e fellelhető vagyona. Most adójogi szempontból vizsgáljuk a lehetőségeket.