Lássa át az online számla-adatszolgáltatást! (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. augusztus 8.
Címkék:
Rovat:
Az online számla-adatszolgáltatás jelentette kötelezettségek teljesítését segíti az Adó szaklap. A nyári dupla számból részletesen tájékozódhat a szolgáltató adóhatóság jelentette újdonságokról is.

Az online számla-adatszolgáltatás technikája című cikk az online számla-adatszolgáltatásból eredő jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez kíván eligazítást nyújtani adóalanyok, könyvelők számára. Az adatszolgáltatással kapcsolatban sok adóalanynál az a kép alakult ki, hogy csupán szoftverfejlesztési kérdésről van szó, ugyanakkor az Adó szaklap szerzője bemutatja azokat az adóalanyi kötelezettségeket és lehetőségeket, melyeket figyelembe kell venni az új jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez.

Sok középiskolás, egyetemista tölti a nyári iskolai szünet egy részét azzal, hogy munkát vállal. Erre legtöbbször iskolaszövetkezeten keresztül kerül sor, de gyakori az is, hogy alkalmi munkát végeznek, filmforgatáson statisztaként dolgoznak. A diákok az utóbbi években számtalan foglalkoztatási lehetőség közül választhatnak, ha pénzt szeretnének keresni a szünidőben. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a diákok foglalkoztatására, milyen adókötelezettségekkel kell számolniuk a tanulóknak, illetve az őket alkalmazó munkáltatóknak; ezt teszi a szaklap A diákok nyári foglalkoztatása című cikkében.

Sokakat érintő kérdés a lakóingatlanok értékesítése és annak áfamértéke. Ha nem új ingatlant vásárol egy nem adóalany magánszemély, nem is kell vele különösebben számolni, de új lakás esetében, illetve, ha adóalany vásárol adóalanytól, akkor lényeges tényező az áfa mértéke, összege. A Lakóingatlanok értékesítése az áfa rendszerében című cikkben a fentieken túl olvashat az ingatlanhoz tartozó földterület értékesítéséről, a hasznos alapterület fogalmáról, a beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlan és építési telek sorozatjelleggel történő értékesítéséről is.

A jövő legfontosabb kérdése a magyar gazdaság versenyképességének javítása, amelyben döntő szerepe van a korszerű adózási szisztéma kialakításának, ezért a Nemzeti Adó és Vámhivatal adóadminisztráció csökkentését célzó átalakítási törekvéseiben központi helyet foglalnak el a vállalkozások adminisztrációs feladatainak egyszerűsítését szolgáló intézkedések. Ezeket részletezi dupla számának Szolgáltató adóhatóság, újdonságok 2018-ban című cikkében a szaklap. A szerző ír az adóigazgatás szabályainak megújításáról, részletezi az online bevallásokat, az elektronikus ügyintézés módjait, a NAV-ablak a Kormányablakokban programot, az adófizetési biztosíték intézményét, a célzott kiválasztás módszerét és az elektronikus kapcsolattartást is.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/8-9. számát itt vásárolhatja meg.


Kapcsolódó cikkek:


600 ezer kisvállalkozó örülhet a 12 milliós áfamentessségnek
2018. október 22.

Több mint 600 ezer kisvállalkozó adózónak jelenthet könnyebbséget, hogy az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Deloitte: automatizálás útján bebiztosítható az áfalevonási jog
2018. október 19.

Az elmúlt években és jelenleg is a legtöbb adóper megindításának az alapja az áfajogvita. A Deloitte szerint a NAV ezekben a perekben jellemzően a számlázási lánc legvégén álló, valós gazdasági tevékenységet végző, jóhiszemű nagyvállalatokon próbálja behajtani a számlázási lánc megelőző szereplői által elkövetett mulasztásokból eredő áfahiányt.

A NAV is felkészült a karácsonyi csomagforgalomra
2018. október 19.

Az Európai Unión (EU) kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 22 euró és 150 euró között csak az általános forgalmi adót kell megfizetni, míg 150 euró felett már áfát és vámot is.

Érdekesség az EU Bíróság gyakorlatából: a trust intézménye és a tőkekivonási adók
2018. október 19.

Nemcsak a magánszemélyeket, hanem a társaságokat is megilleti a szabad mozgáshoz való jog, valamint a letelepedés szabadsága. Ahogy korábban is kiemeltük: egy cég székhelyének áthelyezése országhatáron belül általában zökkenőmentes. Tagállamon belüli mozgás azonban már számos kérdést felvet. Azt, hogy mi minősül társaságnak és megilleti-e a letelepedés szabadsága, azt az Európai Bíróság joggyakorlata és értelmezése határozza meg.