Lássa át az online számla-adatszolgáltatást! (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. augusztus 8.
Címkék:
Rovat:
Az online számla-adatszolgáltatás jelentette kötelezettségek teljesítését segíti az Adó szaklap. A nyári dupla számból részletesen tájékozódhat a szolgáltató adóhatóság jelentette újdonságokról is.

Az online számla-adatszolgáltatás technikája című cikk az online számla-adatszolgáltatásból eredő jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez kíván eligazítást nyújtani adóalanyok, könyvelők számára. Az adatszolgáltatással kapcsolatban sok adóalanynál az a kép alakult ki, hogy csupán szoftverfejlesztési kérdésről van szó, ugyanakkor az Adó szaklap szerzője bemutatja azokat az adóalanyi kötelezettségeket és lehetőségeket, melyeket figyelembe kell venni az új jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez.

Sok középiskolás, egyetemista tölti a nyári iskolai szünet egy részét azzal, hogy munkát vállal. Erre legtöbbször iskolaszövetkezeten keresztül kerül sor, de gyakori az is, hogy alkalmi munkát végeznek, filmforgatáson statisztaként dolgoznak. A diákok az utóbbi években számtalan foglalkoztatási lehetőség közül választhatnak, ha pénzt szeretnének keresni a szünidőben. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a diákok foglalkoztatására, milyen adókötelezettségekkel kell számolniuk a tanulóknak, illetve az őket alkalmazó munkáltatóknak; ezt teszi a szaklap A diákok nyári foglalkoztatása című cikkében.

Sokakat érintő kérdés a lakóingatlanok értékesítése és annak áfamértéke. Ha nem új ingatlant vásárol egy nem adóalany magánszemély, nem is kell vele különösebben számolni, de új lakás esetében, illetve, ha adóalany vásárol adóalanytól, akkor lényeges tényező az áfa mértéke, összege. A Lakóingatlanok értékesítése az áfa rendszerében című cikkben a fentieken túl olvashat az ingatlanhoz tartozó földterület értékesítéséről, a hasznos alapterület fogalmáról, a beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlan és építési telek sorozatjelleggel történő értékesítéséről is.

A jövő legfontosabb kérdése a magyar gazdaság versenyképességének javítása, amelyben döntő szerepe van a korszerű adózási szisztéma kialakításának, ezért a Nemzeti Adó és Vámhivatal adóadminisztráció csökkentését célzó átalakítási törekvéseiben központi helyet foglalnak el a vállalkozások adminisztrációs feladatainak egyszerűsítését szolgáló intézkedések. Ezeket részletezi dupla számának Szolgáltató adóhatóság, újdonságok 2018-ban című cikkében a szaklap. A szerző ír az adóigazgatás szabályainak megújításáról, részletezi az online bevallásokat, az elektronikus ügyintézés módjait, a NAV-ablak a Kormányablakokban programot, az adófizetési biztosíték intézményét, a célzott kiválasztás módszerét és az elektronikus kapcsolattartást is.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/8-9. számát itt vásárolhatja meg.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.