Lekerül a cigaretta ára az adójegyről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyanazon cigarettamárkát kétféle áron is kínálhatják jövőre attól függően, az adójegyen látható-e még az ár.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 2017. január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak az állami adó- és vámhatóság honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők – olvasható a NAV honlapján közzétett tájékoztatóban.

A vámhatóság a kiskereskedelmi eladási árakat az ár alkalmazhatóságának kezdőnapját megelőző munkanapon – hétfői hatályba lépés esetén péntek, csütörtöki hatályba lépés esetén szerda – közzéteszik a NAV honlapján az Adó – Jövedéki adó menüpont, „Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára” alpontja alatt.

A kiskereskereskedőnek legkésőbb 2017. március 1-jéig még átadható kiskereskedelmi eladási árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánygyártmány is. 2017. április 1-jétől kizárólag zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható szabadforgalomba, amelyről a kiskereskedelmi eladási áron túl lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is. 

Előfordulhat tehát a kiskereskedelmi forgalomban egyidejűleg 2017. január 1-jétől kiskereskedelmi eladási árat tartalmazó adójeggyel, kiskereskedelmi eladási árat nem tartalmazó adójeggyel és  2017. április 1-jétől zárjeggyel ellátott dohánygyártmány is, akár ugyanazon választékból. A kiskereskedelmi eladási árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánygyártmány kizárólag az adójegyen feltüntetett áron, míg a kiskereskedelmi eladási árat nem tartalmazó adójeggyel vagy zárjeggyel ellátott dohánygyártmány kizárólag a NAV honlapján közzétett, adott napon hatályos kiskereskedelmi eladási áron értékesíthetők.

A teljes tájékoztató letölthető innen.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 24.

Madách-200 – Madách gazdasági nézetei (3.3. rész)

Madáchot már ifjú korától kezdve foglalkoztatta a közösségi lét szükségszerűsége és feltételrendszere, a társadalmi működésének kérdésköre. Ezzel kapcsolatos gondolatait több művében is kifejtette, legmarkánsabban Az ember tragédiájában. Szintén sokat foglalkozott adózási kérdésekkel is, bár, érdekes módon, ezzel a Tragédiában a legkevésbé.

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.