Ma éjfélig még fizetet a VPOP


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma éjfélig lehet benyújtani az igényt a korábban egyénileg külföldről behozott gépjárművek regisztrációs adójának visszatérítésére. Összesen 73 ezer használt autó és motorkerékpár után lehet visszaigényelni a megfizetett regisztrációs adó egy részét, de péntekig csak 28 ezren éltek a lehetőséggel.

Az igények 90 százalékát, kamatokkal együtt összesen négy és félmilliárd forintot utaltak át a jogosultaknak, ami kevesebb, mint a fele az eredetileg a Pénzügyminisztérium által becsült körülbelül 10 milliárdnak. Az átlagos adóvisszatérítés 200-230 ezer forint a kamatokkal együtt. A kérelmek közül körülbelül ezret kellett elutasítani, többségében azért, mert hiányzott az igényt alátámasztó dokumentumok valamelyike – mondta el a Független Hírügynökségnek Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A kérelmet annál a fővámhivatalnál kell benyújtani, amely az adót eredetileg kiszabta. Csak az kérheti vissza az autó után járó adóhányadot, aki az adót annak idején befizette. Aki kereskedőtől vette a járművet, annak igazolnia kell, hogy a kereskedő befizette az adót, majd azt részben vagy egészben áthárította a vevőre. Ha nincs erre vonatkozó irat, például a számlán nem tüntették fel külön a regisztrációs adó összegét, akkor a mostani tulajdonos nem juthat hozzá az egyébként neki járó összeghez. Ebben az esetben az autó tulajdonosának új, részletező számlát kell kérnie a kereskedőtől. Ha a kereskedő erre nem hajlandó, és per lesz a vitából, annak 180 napon belül be kellene fejeződnie, mert a törvényben rögzített határidő jogvesztő.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.