Már a kötelező e-bevallás hírére is növekedtek a bevételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeresen vizsgázott az elektronikus adóbevallási rendszer az idei három kritikus időszakban – jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a január 31-i, február 12-i és 15-i határidőre összesen 3,5 millió bevallás érkezett.

A 8 milliárd forintért kifejlesztett rendszer a legnagyobb csúcsot – amikor egy órán belül 26 ezer e-bevallást regisztráltak – is jól viselte, nem volt fennakadás. A miniszter értékelése szerint mindez nemcsak azt jelenti, hogy immár kézzelfogható valósággá vált a közigazgatás korszerűsítése, de azt is, hogy rendkívül gyorsan pontos, hiteles képet lehet kapni az államháztartás folyamatairól. Emellett javulhat az ellenőrzöttség, s a gazdaság legális szereplői tisztább viszonyok között működhetnek. Az adatok egyébként azt jelzik, hogy tisztul a kép – hangzott el a tegnapi tájékoztatón –, már a kötelező elektronikus bevallás hírére is nőttek némiképp a bevételek.

Az elektronizálás tíz éve kezdődött, akkor még csak néhány kiemelt adózó kapta meg a lehetőséget, hogy az áfabevallását számítógépes úton intézze. A digitalizációs fejlesztések ezután is folytatódnak. Áprilistól a rendszer kiteljesítése abban segíthet, hogy fény derüljön a társadalombiztosítás „potyautasaira”. Az orvosi vizsgálatok előtt ugyanis ellenőrzik, van-e a betegnek biztosítási jogviszonya. (A pénzügyminiszter – utalva a Nógrád megyei teszt eredményeire – úgy vélekedett, megalapozottak azok a becslések, hogy a járulékfizetésre kötelezettek közül több százezren elmulasztják annak teljesítését.) Várhatóan július elsejétől a jövedéki ügyeket elektronikus módon lehet elintézni – ez néhány tízezer ügyfelet érint majd –, egy következő etapban pedig általánossá válik a vámszolgáltatásban a digitalizáció.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.