Még a fényképkészítő automatákat is be kell jelenteni a NAV-nak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei évtől – a 2019. április 13-án hatályba lépett jogszabály-változások alapján – bővül azoknak az automataberendezéseknek a köre, amelyek üzemeltetését be kell jelenteni az állami adó- és vámhatósághoz – olvasható a legfrissebb Adóvilág “A kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentésével kapcsolatos aktuális tudnivalók” című cikkében, dr. Nagy Sándor tollából.

Azt, hogy egy automataberendezés üzemeltetését be kell-e jelenteni az állami adó- és vámhatósághoz, az határozza meg, hogy a berendezés megfelel-e a jogszabály által meghatározott fogalomnak. E fogalom szerint automataberendezésnek minősül az olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezés, ami termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál. A bejelentési kötelezettség megállapításakor valamennyi fogalmi elem fennállását vizsgálni kell – olvasható az Adóvilág cikkében, amely a NAV honlapjáról letölthető.

Korábban kizárólag az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések esetén volt bejelentési kötelezettsége az üzemeltetőnek, azonban a megváltozott jogszabályi rendelkezések értelmében – függetlenül az automata által kezelt tevékenység
jellegétől – már valamennyi automataberendezést be kell jelenteni az állami adó- és vámhatóság felé, ami megfelel a jogszabály szerinti fogalomnak. Ilyen automataberendezések lehetnek például a parkolóautomaták, az önkiszolgáló autómosó berendezések, a könyvárusító
automaták, fényképkészítő automaták stb.

Az új fogalomnak megfelelő – nem élelmiszer-értékesítést végző – automataberendezések esetében jelenleg kizárólag bejelentési kötelezettség áll fenn, azokat nem kell Automata Felügyeleti Egységgel felszerelni és nem kell az értékesítési adatokról online adatszolgáltatást teljesíteni.

Az adópolitikáért felelős miniszter a felügyeleti egységgel történő felszerelés és az állami adó- és vámhatósági felügyelet kezdetének időpontját rendeletben állapítja meg, amire csak az élelmiszerértékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezések esetén került sor, így jelenleg csak ezeket kell felügyeleti egységgel ellátni – olvasható a cikkben.Kapcsolódó cikkek

2019. június 25.

Automaták bejelentése a NAV-hoz: közeleg a határidő

Már nemcsak az élelmiszer-értékesítést végző automatákat kell a NAV-hoz bekötni, hanem minden automatát, amely pénzért szolgáltatást nyújt; az Art-módosítás által érintett gépeket június 30-ig kell bejelenteni. A mulasztási bírság akár 500 ezer forint is lehet.
2019. február 27.

Itt a NAV idei ellenőrzési terve

A NAV idén kiemelten ellenőrzi az internetes kereskedelmet, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmet, az alkalmazottak bejelentését, a vám- és jövedéki szabályok betartását és az online számlaadat-szolgáltatást.