Megosztott áfafizetés

Szerző: Sztankó Dániel
Dátum: 2018. január 11.
Rovat:

Lengyelország után Románia is elhalasztja a bevezetést – írja az RSM blogja.


Az EU-n belül egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a megosztott áfafizetés. Az olasz sikereken felbuzdulva Románia és Lengyelország is tervezte a módszer bevetését az áfacsalás elleni harcban. Az újítás azonban nagy terhet rótt a pénzintézetekre, több időre van szükségük a felkészülésre és a szükséges belső fejlesztések elvégzésére.

Mi az a megosztott áfafizetés?

A split payment, vagyis a megosztott áfafizetés lényege, hogy a megvásárolt termék vagy szolgáltatás vevője a fizetéskor a számla összegét kétfelé osztja: a nettó vételárat az eladó, vagy szolgáltatást nyújtó bankszámlájára, míg az áfa összegét egy speciálisan erre a célra kialakított áfafolyószámlára utalja át. Az áfafolyószámla ugyanúgy az eladó vagy szolgáltatást nyújtó nevén van, azonban e felett a számla felett az eladó csak korlátozottan rendelkezik: erről a számláról csak az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlára, egy másik áfafolyószámlára, illetve az adóhatóság által nevesített más folyószámlára lehet utalást indítani. Az áfafolyószámláról pénzforgalmi számlára csak az adóhatóság előzetes engedélyével lehet pénzt átutalni. 

A megosztott áfafizetés előnyei

A módszer előnye nyilvánvaló: a vevő által megfizetett áfa összege biztosan befolyik a költségvetésbe, az eladó nem tud kibújni az ily módon beszedett áfa megfizetése alól, az adóhatóság lényegesen nagyobb kontrollt szerez a tranzakciók felett. 

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

Kivitelezési szempontból ez annyit jelent, hogy az eladónak egyidejűleg két számlaszámmal kell rendelkeznie: egy pénzforgalmi számlával és egy speciális áfafolyószámlával. Mindkét számlaszámot a vevő rendelkezésére kell bocsátania. A vevőnek egy – külön erre a célra létrehozott – átutalási formátum keretein belül kell elindítania a tranzakciót, ahol meg kell adnia az eladó pénzforgalmi számlaszámát, áfafolyószámláját, adószámát, valamint a nettó vételárat és az áfaösszeget is. 

A split payment megvalósításához a banki szereplőkre nagy fejlesztési feladat hárul 

Ahogy az a fentiekből is látható, a pénzintézetekre rótt kötelezettség többrétű: egyfelől az ő felelősségük, hogy minden vállalkozói számla mellé nyissanak egy áfafolyószámlát is. Mindez pedig az adminisztratív terhek jelentős megnövekedésével, és ebből fakadó többletöltségekkel is jár. Emellett szükség van egy olyan átutalási rendszer kialakítására is, ami képes kezelni a megosztott utalást, ehhez pedig a legapróbb részletekre kiterjedően ki kell dolgozni az ellenőrzési pontokat is, gondolva a többféle áfa kulcsot tartalmazó számlákra, valamint az alternatív fizetési módokra is.

Olaszországgal ellentétben – ahol csak részlegesen, a közbeszerzésekre vonatkozóan alkalmazták ezt az áfafizetési megoldást – Lengyelország és Románia már általános érvénnyel, az áfa területének egészét illetően kívánta bevezetni a megosztott fizetés módszerét. 

Az első tervezetek alapján mind Lengyelországban, mind pedig Romániában 2018. január 1-jén lépett volna életbe az új fizetési módszer. Az általános bevezetés azonban a vártnál több időt igényel, így először Lengyelország halasztotta el a megosztott áfafizetés bevezetését 2018. április 1-jére, most pedig Románia is halasztást jelentett be, náluk az új kijelölt határidő 2018. március 1. Azon magyar vállalkozások, amelyeknek Lengyelországban, illetve Romániában van érdekeltségük, vagy ott végeznek gazdasági tevékenységet, egy kis haladékot kaptak, hogy felkészüljenek erre a változásra.

Mindenképp érdemes figyelemmel követni továbbra is a fejleményeket, mert a kezdeti nehézségek leküzdését követően a megosztott áfafizetés módszere hatékony megoldás lehet, amely a korábbi tapasztalatok leszűrését követően akár újabb országokban is bevezetésre kerülhet valamilyen formában. 

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.