Megsarcolják a főfoglalkozású ügyvezetőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására 2012-től új szabályok vonatkoznak. A módosításokból következően az az ügyvezető is társas vállalkozóként minősülhet biztosítottnak, aki a megbízatásáért semmilyen díjazásban nem részesül – főfoglalkozásúként viszont a minimum-járulékalap(ok) után neki is járulékot kell fizetnie.

A NAV nemrégiben közzétett tájékoztatója áttekinti, hogy a társasági tag vezető tisztségviselők milyen jogviszonyban láthatják el tevékenységüket, és ettől függően társadalombiztosítási szempontból hogyan minősülnek. Mi azt is megvizsgáljuk, hogy az egyes jogviszonyokban hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség.

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a gazdasági társaságok tagjai a vezető tisztségviselői feladatokat megbízásos jogviszony alapján vagy munkaviszonyban végezhetik.. A NAV azt is kiemeli, hogy a vezető tisztséget nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja, kivéve ha erről a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ilyen társaságokban a vezető tisztségviselő csak akkor létesíthet munkaviszonyt, ha a társasági szerződésben szerepel, hogy a vezető tisztségviselő munkaviszonyban is elláthatja a tevékenységét. (Ennek azért van jelentősége, mert ha a járulékfizetési kötelezettség csökkentése miatt a vezető tisztségviselővel részmunkaidős munkaszerződést kötne a cég, előbb a társasági szerződést is módosítani kell.)

I. Vezető tisztségviselő munkaviszonyban

Társadalombiztosítási jogállás szempontjából nincs változás annál a betéti társaság, közkereseti társaság és korlátolt felelősségű társaság tagjánál, aki a társaság ügyvezetését munkaviszony keretében látja el, 2012-től változatlanul munkaviszonyban állónak minősül.

Járulék- és egyéb közteher (adó) fizetési kötelezettsége pedig aszerint alakul, hogy mekkora munkabért kap, illetve teljes- vagy részmunkaidőben foglalkoztatják. Az ügyvezetés minden további nélkül ellátható részmunkaidőben is – ezáltal csökkenthető a járulékfizetési kötelezettség.

II. Vezető tisztségviselő megbízási jogviszonyban

Amennyiben a vezető tisztségviselő a feladatait megbízás keretében látja el, vizsgálni kell, hogy a tag csak vezető tisztségviselői feladatokat lát el, vagy a tag a társas vállalkozásban egyidejűleg más tevékenységet is végez-e.

1. Kizárólag vezető tisztségviselői tevékenység

Ha a tag megbízásos jogviszonyban kizárólag ügyvezetői feladatokat lát el és mellette a társaságban más tevékenységet nem végez, a megbízásra tekintettel 2012-től már társadalombiztosítási szempontból társas vállalkozónak minősül. Ez járulékfizetési szempontból azt jelenti, hogy akár kap jövedelmet az ügyvezetésért, akár nem, mindenképpen meg kell fizetnie mag után a minimálisan előírt járulékokat, illetve szociális hozzájárulási adót, ami az alábbiak alapján közel 60 ezer forintot jelent havonta. (2011-ben az az ügyvezető, aki nem állt munkaviszonyban és más formában nem működött közre a társaság tevékenységében, ha a vezető tisztségviselői tevékenységéért nem részesült díjazásban, akkor nem volt járulékfizetésre kötelezett, hiszen ebben a minőségében nem minősült társas vállalkozóként biztosítottnak). Amennyiben a megbízásért tényleges díjazást is kap, akkor szja-fizetési kötelezettség is keletkezik.

Folytatás az Atecéged.hu-n, az alábbi linken.

Forrás: Atecéged.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.