Megszűnik az Euro-2 benzines autók magasabb regisztrációs adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Euro-2-es motorral szerelt, 1996 és 2000 között gyártott benzines autók többlet regisztrációs adójának visszafizetésére tett javaslatot egy MSZP-s és egy SZDSZ-es parlamenti képviselő – a törvénymódosítás a parlament honlapján olvasható kedd délután óta.

Az országgyűlés által tavaly decemberben módosított és idén február 5-én hatályba lépett regisztrációs adó törvény új rendelkezése szerint az adótétel táblázatba bekerült egy negyedik oszlop is. Ebbe az oszlopba tartoznak az 1996 és 2000 között gyártott, benzines Euro-2-es motorral szerelt személygépkocsik. Így ezek adótétele felével meghaladja az azonos környezetvédelmi osztályú dízel kocsikét.

A korrekció első lépcsőjeként a gazdasági és közlekedési miniszter február 5-iki hatállyal módosította azt a rendeletét, amely az autók környezetvédelmi osztályba sorolását határozza meg, és amely mögöttes szabálya a regisztrációs adó törvénynek. Ebben a kétféle motor egyaránt a 4. környezetvédelmi osztályba került. Molnár Albert (MSZP) és Világosi Gábor (SZDSZ) képviselők azt javasolják, hogy az új besorolás szerint kelljen megállapítani a regisztrációs adót. Így aki többet fizetett, az a mostani javaslat hatályba lépését – amit megelőz a parlamenti elfogadása – követő 30 napon belül visszaigényelheti a többletet, és ehhez illetéket sem kell fizetnie.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.