Megtartották a vámos települések találkozóját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hét végén, június 16-18-án tartotta 10 éves, jubileumi találkozóját a Vámos Települések Szövetsége. Az esemény főnapja, 17-e, szombat volt. A rendezvényre nagy erőkkel vonult ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is.


A Vámos Települések Szövetsége (VTSZ) 2007-ben alakult. A Szövetség összetartó „ereje”, hogy minden tagtelepülésnek a nevében szerepel a „vámos” kifejezés, ez egyébként feltétele is a csatlakozásnak.

A „vámos” kifejezés utal arra is, hogy a településen a középkorban meghatározó volt a vámszedés. Ez jelenthetett hídvámot, révvámot, gyepűvámot, vásárvámot, de azt is, hogy kereskedelmi forgalomban kitüntetett szerepet játszó harmincadvámot szedhetett a község vagy város.

A szövetségnek jelenleg húsz tagtelepülése van, többségük magyarországi, de van tagszervezet a Felvidékről (Szlovákiából) és Erdélyből (Romániából) is. Tagok a következő települések:

 

Felsővámos

Nemesvámos

Sajóvámos

Somogyvámos

Vámos

Vámosatya

Vámoscsalád

Vámosfalva

Vámosgálfalva

Vámosbalog

Vámosgyörk

Vámosladány

Vámosláz

Vámoslucska

Vámosmikola

Vámosoroszi

Vámospércs

Vámosszabadi

Vámosudvarhely

Vámosújfalu

A szövetség megalakulását (10 évvel ezelőtt) támogatta a Vám- és Pénzügyőrség is, ezt a partneri kapcsolatot az APEH-hal való egyesülés után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is fenntartja. A partnerség nem csak azt jelenti, hogy a NAV elvi támogatást nyújt a szervezetnek, hanem szakmai támogatásban is részesíti, illetve a rendezvények feltételeihez is aktívan hozzájárul, valamint a Szövetség rendezvényein is részt vesz.

Külön is kiemelést érdemel a Pénzügyőr Zenekar, amely a felvonulást zenével vezette fel, az ünnepségen az alkalomhoz illő zenét (Himnusz stb.) játszott, majd kora délután a zsúfolásig megtelt templomban adott nagysikerű koncertet. A jó hangulatú rendezvények az éjszakába nyúlóan folytatódtak.

A felavatott emlékmű. Jobb oldalon Hám László, a VTSZ elnöke

 

A háromnapos rendezvénynek fél ezret meghaladó résztvevőveje volt, és az ilyenkor szokásos programok szerepeltek: emlékműavatás, felvonulás, kitüntetések, oklevelek átadása, együttműködési megállapodások aláírása, néptáncbemutató, gyermekprogramok, korhű ruhákba beöltözés, fényképezkedés. Az ünnepségen a kormányzat képviseletében Szabó Zsolt államtitkár mondott köszöntőt. Természetesen a vidám hangulatot finom ételekkel és jóféle innivalókkal is megalapozták a résztvevők. Az áfa- és jövedéki szabályok betartásáról a NAV gondoskodott.

Külön említést érdemelnek a szakmai programok. A NAV Merkúr Bevetési Egysége tartott bemutatót, vámtörténeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, illetve a délután folyamán szakmai konferenciát rendeztek, amelyen adó- és vámtörténeti, illetve helytörténeti tartalmú előadások szerepeltek. A hét előadásból három kifejezetten adótörténeti ismeretekkel bővítette a résztvevők élményanyagát. A további előadások keretében helytörténeti, régészeti ismeretek hangzottak el. Igen érdekes volt Dr. Szabó József János hadtörténész előadása, amely a Beregben lévő Vámosatya történetéről szólt, kiemelve, hogy a középkorban komoly hadászati jelentősége volt a település vára (Büdy vár) birtoklásának, illetve a település kilenc hídja jó bevételi lehetőséget (hídvám) biztosított a vár urának (a Tiszántúl vízrendezése miatt ma már csak egyetlen kőhídja van a községnek, hídvámot pedig már nem szednek, a településen élők igen nagy sajnálatára). Számomra a másik emlékezetes előadást Vanderer Ferencné Ili tartotta, aki a somogyvámosi Pusztatornyot mutatta be, a soha fel nem szentelt épületet, amelyhez Koppány vezér néhány története is kapcsolódik.

A harmadik adótörténeti előadást e cikk szerzője tartotta, áttekintést nyújtva a vámtörténelemről.

 

 Kapcsolódó cikkek