Megtartották a vámos települések találkozóját

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2017. június 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hét végén, június 16-18-án tartotta 10 éves, jubileumi találkozóját a Vámos Települések Szövetsége. Az esemény főnapja, 17-e, szombat volt. A rendezvényre nagy erőkkel vonult ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is.


A Vámos Települések Szövetsége (VTSZ) 2007-ben alakult. A Szövetség összetartó „ereje”, hogy minden tagtelepülésnek a nevében szerepel a „vámos” kifejezés, ez egyébként feltétele is a csatlakozásnak.

A „vámos” kifejezés utal arra is, hogy a településen a középkorban meghatározó volt a vámszedés. Ez jelenthetett hídvámot, révvámot, gyepűvámot, vásárvámot, de azt is, hogy kereskedelmi forgalomban kitüntetett szerepet játszó harmincadvámot szedhetett a község vagy város.

A szövetségnek jelenleg húsz tagtelepülése van, többségük magyarországi, de van tagszervezet a Felvidékről (Szlovákiából) és Erdélyből (Romániából) is. Tagok a következő települések:

 

Felsővámos

Nemesvámos

Sajóvámos

Somogyvámos

Vámos

Vámosatya

Vámoscsalád

Vámosfalva

Vámosgálfalva

Vámosbalog

Vámosgyörk

Vámosladány

Vámosláz

Vámoslucska

Vámosmikola

Vámosoroszi

Vámospércs

Vámosszabadi

Vámosudvarhely

Vámosújfalu

A szövetség megalakulását (10 évvel ezelőtt) támogatta a Vám- és Pénzügyőrség is, ezt a partneri kapcsolatot az APEH-hal való egyesülés után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is fenntartja. A partnerség nem csak azt jelenti, hogy a NAV elvi támogatást nyújt a szervezetnek, hanem szakmai támogatásban is részesíti, illetve a rendezvények feltételeihez is aktívan hozzájárul, valamint a Szövetség rendezvényein is részt vesz.

Külön is kiemelést érdemel a Pénzügyőr Zenekar, amely a felvonulást zenével vezette fel, az ünnepségen az alkalomhoz illő zenét (Himnusz stb.) játszott, majd kora délután a zsúfolásig megtelt templomban adott nagysikerű koncertet. A jó hangulatú rendezvények az éjszakába nyúlóan folytatódtak.

A felavatott emlékmű. Jobb oldalon Hám László, a VTSZ elnöke

 

A háromnapos rendezvénynek fél ezret meghaladó résztvevőveje volt, és az ilyenkor szokásos programok szerepeltek: emlékműavatás, felvonulás, kitüntetések, oklevelek átadása, együttműködési megállapodások aláírása, néptáncbemutató, gyermekprogramok, korhű ruhákba beöltözés, fényképezkedés. Az ünnepségen a kormányzat képviseletében Szabó Zsolt államtitkár mondott köszöntőt. Természetesen a vidám hangulatot finom ételekkel és jóféle innivalókkal is megalapozták a résztvevők. Az áfa- és jövedéki szabályok betartásáról a NAV gondoskodott.

Külön említést érdemelnek a szakmai programok. A NAV Merkúr Bevetési Egysége tartott bemutatót, vámtörténeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, illetve a délután folyamán szakmai konferenciát rendeztek, amelyen adó- és vámtörténeti, illetve helytörténeti tartalmú előadások szerepeltek. A hét előadásból három kifejezetten adótörténeti ismeretekkel bővítette a résztvevők élményanyagát. A további előadások keretében helytörténeti, régészeti ismeretek hangzottak el. Igen érdekes volt Dr. Szabó József János hadtörténész előadása, amely a Beregben lévő Vámosatya történetéről szólt, kiemelve, hogy a középkorban komoly hadászati jelentősége volt a település vára (Büdy vár) birtoklásának, illetve a település kilenc hídja jó bevételi lehetőséget (hídvám) biztosított a vár urának (a Tiszántúl vízrendezése miatt ma már csak egyetlen kőhídja van a községnek, hídvámot pedig már nem szednek, a településen élők igen nagy sajnálatára). Számomra a másik emlékezetes előadást Vanderer Ferencné Ili tartotta, aki a somogyvámosi Pusztatornyot mutatta be, a soha fel nem szentelt épületet, amelyhez Koppány vezér néhány története is kapcsolódik.

A harmadik adótörténeti előadást e cikk szerzője tartotta, áttekintést nyújtva a vámtörténelemről.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolt vállalkozások speciális adózási feladatai
2019. július 18.

Vajon milyen feladatokat és felelősségi köröket tárhat fel egy kapcsoltsági átvilágítás? Milyen idő-, költség- és egyéb erőforrás-ráfordítással jár a teendők, kockázatok és jogkövetkezmények (pl. bírságok) és azok hatásainak felmérése? Kövessék most induló esettanulmány sorozatunkat, mely egy képzeletbeli cégcsoportól szól, és még az is lehet, hogy időközben egy képzelt adóellenőrzés is elindul a csoport egyik tagjánál!