Megugrott a szegények aránya

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. május 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar társadalom egynegyede hónapról hónapra él, s csaknem egytizednyi azok aránya, akik saját megítélésük szerint folyamatosan nélkülöznek. Az InfoTandem heti infografikájáról az is leolvasható, hogy a csúcson lévő szegénységi ráta az elmúlt évtized közepétől stabilan romló tendenciát mutat.


Egyre nagyobb a magyar népességen belül a szegények aránya. Az úgynevezett relatív jövedelmi szegénységet jellemző mutató, a szegénységi ráta 2005 óta folyamatosan emelkedik, s az elmúlt évtized közepén mért 12 százalékról a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb számításai szerint 2012-re 17 százalékig kúszott fel. Ez az indikátor a szegénységi küszöb alatt élők arányát mutatja, ahol a küszöbértéket az éves háztartásjövedelem mediánértékének 60 százaléka jelöli ki. Ez tavaly nettó 792 ezer forint volt, ami egy hónapra vetítve havi 66 ezer forintnak felel meg. Vagyis az elmúlt esztendőben a népesség 17 százalékának ennél kevesebb jövedelemből kellett megélnie.

A legmarkánsabb romlás az utóbbi három évben következett be, amikor a szegénységi ráta 3 százalékponttal romlott. Az új évezred elején még enyhe javulás volt megfigyelhető e téren, de a jelenlegi szint a kilencvenes években mért csúcsot, az 1996-os 14,2 százalékot is jócskán meghaladja. Mindez európai összevetésben is romló relatív pozícióra enged következtetni. Bár hasonlóan friss összehasonlítható adatok még nincsenek, a Tárki kutatóinak becslése szerint elmondható: amíg korábban hazánk az alacsony szegénységű országok közé tartozott az Európai Unión belül, addig mára a szegénység mértéke elérte a közösségi átlagot.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a szegények nemcsak többen lettek az elmúlt időszakban, de távolabb is kerültek attól, hogy ebből a helyzetből kikerülhessenek, vagyis felerősödött a szegénység és társadalmi kirekesztettség generációk közötti újratermelődésének veszélye. Meglehetősen jól kirajzolódnak azok a csoportok, amelyeknél különösen jelentős volt a szegénységi kockázat növekedése. Tavaly a jövedelmi szegények fele olyan háztartásban élt, ahol maximum 8 általánosa volt a háztartásfőnek, kétötödük pedig olyanban, ahol utóbbi szakmunkásképzőt végzett.

Ugyancsak a szegények felét alkották az alacsony munkaintenzitású háztartások (ezekben az aktívkorúak legfeljebb ötödrészben képesek kihasználni teljes munkaidejüket). A szegények egyharmada roma háztartásfővel élő személy volt. Az átlagosnál nagyobb erőfeszítésre lenne szükségük a szegénységből való kilépésre az egyedülálló szülőknek és gyermekeiknek, illetve a három vagy többgyermekes családoknak is. (A szegénységben élők több mint 40 százaléka a 25 év alatti korosztályból kerül ki.)

A Tárki Háztartás Monitor kutatásából a családok anyagi helyzetének szubjektív megítéléséről is képet kaphatunk. E szerint a nélkülözők aránya az évtized közepétől jóval több mint duplájára nőtt: a 2005-ös 3,8 százalékról 2012-re 9,0 százalékra ugrott. Mindeközben 17,7 százalékról 25,6 százalékra duzzadt a hónapról hónapra anyagi gondokkal szembesülők részaránya is.

 

Az okok részben a gazdasági és pénzügyi válság hatásaiban keresendők. Ennek első szakaszában egyrészt megugrott a háztartások hitelállománya – visszafogva fogyasztásukat és elapasztva tartalékaikat –, másrészt a foglalkoztatás visszaesése és a reáljövedelem csökkenése is rontott a helyzetükön. A válság következő szakaszában aztán a jóléti ellátások is szűkültek, ami éppen az amúgy is sérülékeny társadalmi csoportokat érintették negatívan.


Kapcsolódó cikkek:


Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV
2019. november 15.

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

Kolumbiával vitázik az EU a hasábburgonyavámról
2019. november 15.

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait
2019. november 15.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma
2019. november 15.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől. Lehetővé válik, hogy a adóhatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.