Mentőöv autóhiteleseknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb gépkocsit kívánnak visszavenni a fizetési problémákkal küzdő adósoktól a lízingcégek, inkább mindkét fél számára elfogadható megoldásokkal állnak elő. A visszavett autók száma nő, ami az adósok mellett a finanszírozóknak is kellemetlenséget okoz.

Az autófinanszírozást a legkockázatosabb üzletágként tartják nyílván a hitelezésen belül. Sokan vágnak bele úgy új autó vásárlásába, hogy nincsenek tisztában pénzügyi helyzetükkel, és a gépjárműfenntartás – üzemanyag, biztosítás, szerviz – költségeivel. Következésképpen sok a fizetési nehézséggel küzdő ügyfél, és magas a visszavett autók száma. Ez utóbbit szeretnék csökkenteni az autófinanszírozással foglalkozó cégek a bajba jutott ügyfelek megsegítésével. „Fontosnak tartjuk, hogy csak akkor kelljen visszavennünk az autókat, ha valóban nincs más megoldási lehetőség” – hangsúlyozza Mészáros György, az Erste Leasing elnök-vezérigazgatója. A társaság ezért a futamidő módosítását ajánlja fel az autósoknak. A CIB Lízing Csoportnál a futamidő meghosszabbítása, vagy a törlesztőrészletek átütemezésével lehet áthidalni a fizetési nehézségeket. A Lombard Lízing is csak azt az autót veszi vissza, amelyik menthetetlen, a Raiffeisen Lízingnél pedig a korai adósságkezelésre helyezik a hangsúlyt. Áthidaló megoldásokat dolgozott ki az ügyfelek fizetési problémáinak rendezésére az MKB-Euroleasing is. A társaság lehetőséget nyújt például a fizetési haladék meghosszabbítására, a törlesztőrészletek átütemezésekre, plusz fedezet, illetve kezes bevonására, valamint a beszedési eljárás enyhítésére is. A cég az ügyfelek informálását is fontosnak tartja, ezért idén is folytata felvilágosító kampányát az autohitel.hu oldalon, ahol a piacon tapasztalható kockázatos jelenségekre hívják fel a leendő hitelfelvevők figyelmét.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.