Mi lesz a Start kártyákkal?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Start kártyát már nem lehet igényelni, de a már kiadott kártyák lejártukig érvényesek. A legfontosabb tudnivalókat a különböző Start kártyákról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat foglalta össze.


A Start kártyák igénylése 2013. január 1-jével megszűnt – olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közleményében.

A munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezményt legfeljebb 2014. december 31-éig az alábbiak szerint érvényesíthetik:

  • alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a részkedvezmény egyenlő a munkavállaló bruttó bérének, de legfeljebb a minimálbér másfélszeresének tizenhét százalékával a foglalkoztatás első évében, illetve hét százalékával a foglalkoztatás második évében;
  • felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a részkedvezmény egyenlő a munkavállaló bruttó bérének, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének tizenhét százalékával a foglalkoztatás első kilenc hónapjában, illetve hét százalékával a foglalkoztatás azt követő három hónapjában.

A Start kártya érvényessége

  • alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal Start-kártyája esetén a kiállítás keltétől számított két év,
  • a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal Start-kártyája esetén a kiállítás keltétől számított egy év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő huszonötödik életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a harmincadik életévének betöltéséig terjedő időszak.
RODIN Adókonferenciák

• 2013. 01. 17. Bérszámfejtők feladatai 2013-ban
• 2013. 01. 22. Adómozaik 2013
• 2013. 01. 24. A személyi jövedelemadó bevallása

Az előadásokon való részvétel a könyvvizsgálói kamarai tagoknak kreditpontokat ér.

Bővebb információ és jelentkezés itt.

Start Plusz kártya

Az érvényes Start Plusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatása után a munkaadót a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezmény a kártya érvényességi időtartamán belül, az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig, de legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg.

A részkedvezmény egyenlő az érvényes Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló bruttó bérének, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének tizenhét százalékával a foglalkoztatás első évében, illetve hét százalékával annak második évében.

A munkaadó a részkedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.

Start Extra kártya

Az érvényes Start Extra kártyával rendelkező személy foglalkoztatása után a munkaadót a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezmény a kártya érvényességi időtartamán belül, az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig, de legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg.

A részkedvezmény egyenlő az érvényes Start Extra kártyával rendelkező munkavállaló az adómegállapítási időszakra megillető bruttó bérének, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával a foglalkoztatás első évében, illetve tizenhét százalékával a foglalkoztatás második évében.

A munkaadó a részkedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.

Start Bónusz kártya

A Start Bónusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén a részkedvezmény egyenlő az érvényes Start Bónusz kártyával rendelkező munkavállaló bruttó bérének, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával a foglalkoztatás első évében.

A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított egy év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak, de legfeljebb 2013 december vége.

További részleteket itt talál.

A Start kártyák rendszerét a munkahelyvédelmi akcióterv részeként a foglalkoztatottsági szempontból különösen veszélyeztetett korcsoporthoz tartozókat foglalkoztatók általános járulékkedvezménye váltja.Kapcsolódó cikkek

2022. január 27.

Hat lehetőség, amellyel szja-t spórolhat

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. A teljesség igénye nélkül személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. Fontos azonban, hogy a kedvezmények nem automatikusak, hanem igényelni kell ezeket az adóelőleg-nyilatkozaton, méghozzá minél előbb, célszerűen még januárban, hogy a bérszámfejtés ezeket már az első SZJA-előleg levonásakor figyelembe vehesse. Ha a munkavállaló nem gondol ezekre, érdemes a munkáltatónak felhívnia rá a figyelmét, mert jelentős összegekről van szó. A BDO Magyarország szakértői összegyűjtötték, hogy milyen adóalap-kedvezmények érvényesíthetőek a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó összegének megállapítása során. Természetesen az esetek egy részében a jogosultságot is igazolni kell.

2022. január 27.

Árukészlet értékesítése magánszemélyként

Adott egy volt egyéni vállalkozó, aki ruhaüzletét elévülési időn túl (2007-ben) megszüntette, a megszűnés során pedig magánszemélyként hozzájutott a maradék árukészlethez. Most úgy döntött, hogy megválna ezen készlettől, magánszemélyként értékesítené. A kapott bevételből (ruha ára plusz postaköltség) a vélelmezett bekerülési költség levonásával (a 75 százalékos szabály alapján) határozná meg a jövedelmet. Ezen kalkulált nyereség után befizeti a 15 százalék szja-t. A kérdésünk az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Az Adó szaklap válasza.