Milliárdokkal tartoznak az autósműhelyek a NAV-nak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság az elmúlt másfél évben négyezernél több alkalommal ellenőrizte az autószervízeket és 9 milliéárd forintos adóhiányt állapított meg – idézi a Magyar Időket az Index. 

A lapnak Suller Attila, a NAV sajtófőnöke azt mondta, hogy tavaly nagyjából hatmilliárd forint be nem fizetett adót találtak az érintett cégeknél, az idei elmaradás pedig megközelíti a 3 milliárd forintot. 

[htmlbox Áfás rendezvény]

 

A NAV több százmillió forintos bírságot szabott ki adóügyi szabálytalanságok miatt is ezekre a vállalkozásokra. A közeljövőben a rossz gyakorlatban változást hozhat, hogy szeptember végétől a műhelyekben és alkatrészboltokban is kötelező lesz az online pénztárgépek használata – írja az Index. 


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2023. március 28.

Hogyan kell ellenőrizni az üzleti partnereket?

A gondosan eljáró gazdasági szereplőktől elvárható, hogy még a szerződéskötés előtt tájékozódjanak üzleti partnerükről, meggyőződjenek üzletfelük megbízhatóságáról.

2023. március 28.

Rendezvényszervezés és az áfa

Magyarországon is különbséget kell tenni az adóalanyok és nem adóalanyok között nyújtott szolgáltatások tekintetében, valamint a komplex és a belépést biztosító szolgáltatások tekintetében.