Milliárdos adóhitel-tartozást tart számon az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mintegy 1,2 milliárd forint összegű befektetési adóhitel tartozást tart nyilván az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az érintett magánszemélyek most már csak késedelmi pótlék megfizetése mellett róhatják le tartozásukat, miután a határidő április 20-án lejárt.

Az adóhatóság az MTI érdeklődésére közölte: 2003 elején még 20,1 milliárd forint összegű adóhitele volt közel 48 ezer magánszemélynek, a tartozások összege 2006 végére mintegy 1,5 milliárd forintra zsugorodott, amiből az idén újabb 0,3 milliárd forintot törlesztettek.

A befektetési adóhitel intézménye 1995-től került be a személyi jövedelemadó rendszerbe – bevezetésének célja a hosszú távú befektetések ösztönzése és az értékpapír-piac élénkítése volt -, s 2004. január 1-jétől szűnt meg. Az adóhitel mértéke 1995-1998. között a nyilvántartott befektetés-állomány, illetve a növekmény 30 százalékának, 1999-től 20 százalékának felelt meg. A befektetés-állomány csökkenése esetén az adóhitel arányos részét vissza kellett fizetni. Az adóévben igénybe vehető adóhitel összegét 1999-től 200 ezer forintban korlátozták.

Az adóhitel visszafizetésére hosszú határidőt szabtak, így legkésőbb 2007. április 20-áig lehetett visszafizetni késedelmi pótlék mentesen, a törlesztési kedvet pedig kedvezményekkel igyekeztek növelni. Aki például 2004. október 31-éig visszafizette tartozását és 2003-ra nem vett igénybe adóhitelt, akár fennálló adóhitele 45 százalékát is megspórolhatta. A kedvezmény mértéke az idő múlásával fokozatosan csökkent, s a 2006. június 30. utáni visszafizetés esetén már nem járt kedvezmény.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.