Minimálbéresek százmilliós bankszámlával


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adó- és közteherreformra van szükség, meggondolandó a vagyonamnesztia bevezetése – hangzott el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal csütörtöki ülésén.

Az adóbázis kiszélesítése mellett azonnal hozzá kell kezdeni az adó- és járulékreformhoz, mert a 24. órában vagyunk – jelentette ki Bienerth Gusztáv, Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Példával illusztrálta, hogy az USA vízumkérő lapnál jövedelemigazolást és bankszámlát is kérnek, amiből az derül ki, hogy minimálbéresek sokszáz milliós bankszámlával rendelkeznek.A ˝fehérek˝ finanszírozzák a ˝feketéket és a szürkéket˝, azaz a potyautasokat – érzékeltette a reformlépések szükségességét Bienerth Gusztáv.

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt javasolta, hogy egy bizonyos időhorizonttal számolva a vagyon típusú adókkal váltsák fel a jövedelem típusú adókat. Véleménye szerint három kulcsos személyi jövedelemadó lenne kívánatos.

Vagyon, ingatlan

A vagyonadók bevezetésével együtt szükséges lehet egyszeri vagyonamnesztia bevezetése annak érdekében, hogy legyen viszonyítási pont – magyarázta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy ezt a lépést elmulasztotta a törvényhozás 1990 után. Ha nem lesz ilyen amnesztia, akkor a nem legálisan szerzett jövedelmek sosem fognak ˝visszajönni˝ az országba – érvelt Erdei -, példaként felhozva, hogy ilyen amnesztiát vezetett be Olaszország és Németország is.

Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke kisebbségi véleményként felvetette, hogy az ingatlanadó bevezetése nem indokolt a vállalkozásoknál, elsősorban az ingatlanfejlesztőknél, hiszen termelőeszközökről van szó.

A kerekasztal résztvevői megfogalmazták, hogy adóváltoztatást csak akkor fogadjon el a törvényhozás, ha hatástanulmány bizonyítja annak szükségességét.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.