Minimálbéresek százmilliós bankszámlával


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adó- és közteherreformra van szükség, meggondolandó a vagyonamnesztia bevezetése – hangzott el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal csütörtöki ülésén.

Az adóbázis kiszélesítése mellett azonnal hozzá kell kezdeni az adó- és járulékreformhoz, mert a 24. órában vagyunk – jelentette ki Bienerth Gusztáv, Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Példával illusztrálta, hogy az USA vízumkérő lapnál jövedelemigazolást és bankszámlát is kérnek, amiből az derül ki, hogy minimálbéresek sokszáz milliós bankszámlával rendelkeznek.A ˝fehérek˝ finanszírozzák a ˝feketéket és a szürkéket˝, azaz a potyautasokat – érzékeltette a reformlépések szükségességét Bienerth Gusztáv.

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt javasolta, hogy egy bizonyos időhorizonttal számolva a vagyon típusú adókkal váltsák fel a jövedelem típusú adókat. Véleménye szerint három kulcsos személyi jövedelemadó lenne kívánatos.

Vagyon, ingatlan

A vagyonadók bevezetésével együtt szükséges lehet egyszeri vagyonamnesztia bevezetése annak érdekében, hogy legyen viszonyítási pont – magyarázta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy ezt a lépést elmulasztotta a törvényhozás 1990 után. Ha nem lesz ilyen amnesztia, akkor a nem legálisan szerzett jövedelmek sosem fognak ˝visszajönni˝ az országba – érvelt Erdei -, példaként felhozva, hogy ilyen amnesztiát vezetett be Olaszország és Németország is.

Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke kisebbségi véleményként felvetette, hogy az ingatlanadó bevezetése nem indokolt a vállalkozásoknál, elsősorban az ingatlanfejlesztőknél, hiszen termelőeszközökről van szó.

A kerekasztal résztvevői megfogalmazták, hogy adóváltoztatást csak akkor fogadjon el a törvényhozás, ha hatástanulmány bizonyítja annak szükségességét.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.