MNB: áthárították az illetéket

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankrendszer a pénzügyi tranzakciós illeték egészét áthárította ügyfeleire, sőt a szolgáltatások drágulása az illeték mértékénél is nagyobb volt – derül ki a jegybank friss tanulmányából. Az illeték bevezetése bankhasználati szokásainkat nem változtatta meg.


A pénzügyi tranzakciós illeték áthárítása a készpénzfelvételek és az átutalások esetében jellemzően közvetlenül a tranzakcióra terhelve történt meg. A kártyás vásárlásoknál a közvetlen áthárítás átlagos mértéke jóval alacsonyabb volt, a fizetési kártyák éves díjai azonban jelentősen emelkedtek, így a bankok kommunikációjával ellentétben jellemzően itt is megtörtént a teljes, sőt több bank esetében még annál is nagyobb mértékű áthárítás 2013 októberéig – olvasható a Magyar Nemzeti Bank elemzői által jegyzett tanulmányban.

Az MNB-szemle 2014 márciusi számában megjelent, a „A pénzforgalmi szolgáltatások díjainak és a pénzforgalom szerkezetének alakulása a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését követően” című tanulmányának szerzői szerint a 2012. december és 2013. október közötti időszakban a pénzforgalomhoz kapcsolódó díjemelések mértéke összességében meghaladta a tranzakciós illeték miatt indokolható szintet.

A szerzők, Ilyés Tamás, Takács Kristóf és Varga Lóránt elemzése szerint bankolási szokásaink az illeték bevezetése nyomán nem változtak: továbbra is az elektronikus tranzakciók lassú térnyerése jellemző, míg a vállalatok jellemzően nem vonták össze banki tranzakcióikat az illetékfizetés optimalizálása érdekében, és    pénzforgalmukat sem telepítették külföldre.

A Transzferár-szabályozás elmélete és gyakorlata

Szakmai fórum és képzés: 2014. április 8.

Jelentkezzen most!

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a „tranzakciós illeték kulcsának 2013. augusztusi emeléséhez kacsolódóan azonban az adatok rendelkezésre állását követően az alkalmazkodásra vonatkozó vizsgálatokat 2013 második félévére is el kell végezni”.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.

Az adómérték konfiskáló jellege
2021. február 25.

Az adómérték konfiskáló jellegének megállapítására csak kivételesen és szélsőséges esetben kerülhet sor az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.