Módosul a statisztikai számjel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-ei hatálybalépése a Gazdálkodási formák osztályozásának (GFO) változását is eredményezi. Ezek a változások a statisztikai számjel elemét képező, megváltozott gazdálkodási forma kódokat tartalmazó, a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló KIM rendeleten alapulnak.


A 21/2012. (IV.16.) KIM rendelet változása közel 173 ezer szervezet statisztikai számjelének módosulását eredményezi, amelyből jelentős részt a közkereseti- és betéti társaságok, mint jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, gazdasági társaságok alkotnak – írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a NAV nyilvántartásában a statisztikai számjel változásával érintett vállalkozások gazdálkodási forma kódjának (GFO) átsorolása (átfordítása) adózói közreműködés nélkül, automatikusan megtörténik.

Számviteli változások, felkészülés a beszámolókészítésre és a tao-bevallásra

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 25.

  • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont
  • Adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: 4 kreditpont

Jelentkezzen most!

A statisztikai számjel módosulásával, változásával kapcsolatos részletes tájékoztatás megtalálható a statisztikai számjellel rendelkező vállalkozások felügyeletét, egyben ezen közhiteles nyilvántartást vezető szerv, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos honlapján.


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.