Módosul a statisztikai számjel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-ei hatálybalépése a Gazdálkodási formák osztályozásának (GFO) változását is eredményezi. Ezek a változások a statisztikai számjel elemét képező, megváltozott gazdálkodási forma kódokat tartalmazó, a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló KIM rendeleten alapulnak.


A 21/2012. (IV.16.) KIM rendelet változása közel 173 ezer szervezet statisztikai számjelének módosulását eredményezi, amelyből jelentős részt a közkereseti- és betéti társaságok, mint jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, gazdasági társaságok alkotnak – írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a NAV nyilvántartásában a statisztikai számjel változásával érintett vállalkozások gazdálkodási forma kódjának (GFO) átsorolása (átfordítása) adózói közreműködés nélkül, automatikusan megtörténik.

Számviteli változások, felkészülés a beszámolókészítésre és a tao-bevallásra

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 25.

  • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont
  • Adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: 4 kreditpont

Jelentkezzen most!

A statisztikai számjel módosulásával, változásával kapcsolatos részletes tájékoztatás megtalálható a statisztikai számjellel rendelkező vállalkozások felügyeletét, egyben ezen közhiteles nyilvántartást vezető szerv, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos honlapján.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.