Módosult a transzferár dokumentáció elkészítésének határideje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje a normál üzleti éves vállalkozások esetében május 31., így ezt is érinti a beszámolókészítési határidők kitolása. Amint a társaság benyújtja éves társasági adóbevallását, transzferár dokumentációjának is rendelkezésre kell állnia. A NAV ettől az időponttól már kérheti a szokásos piaci ár alátámasztásául szolgáló dokumentumot egy adóellenőrzés során.

A 2020. április 21-én kihirdetett kormányrendelet (140/2020. kormányrendelet) az 2020. április 22. és szeptember 30. között lejáró beszámolókészítési, illetve adóbevallási határidőket, 2020. szeptember 30-ig meghosszabbította. Ez azt is jelenti, hogy azon cégeknél, ahol nem készül el a beszámoló és az adóbevallás későbbi benyújtása mellett döntenek, a transzferár nyilvántartást is csak később tudják elkészíteni.

A transzferár dokumentáció és a beszámoló között meg kell teremteni a kapcsolatot a hatályos szabályok alapján. A Tao bevallás benyújtásának a hatályos jogszabállyal összhangban történő halasztása esetén tehát a transzferár nyilvántartás elkészítésének a határideje is kitolódik, ezzel a 2019. évi transzferár dokumentáció elkészítésének végső határideje is május 31-ről szeptember 30-ra módosul. A vállalkozásoknak tehát több idő áll majd rendelkezésre, hogy a jelenlegi helyzetben is meg tudjanak felelni a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségnek.

A nemzetközi cégcsoportok transzferár dokumentációja

A transzferár-nyilvántartás készítésére kötelezett vállalatok azonban sok esetben nemzetközi cégcsoport tagjai, és az ő adatszolgáltatási kötelezettségük többnyire bővebb, mint a független vállalkozások esetében, hiszen nekik még az anyavállalat felé is jelentéseket kell tenniük. Ezért, ha a kapcsolt vállalatok több időt is kapnak ugyan a magyar szabályok szerinti beszámoló elkészítésére, valamint a társasági adóbevallás benyújtására, a cégcsoport belső szabályzata alapján előírt belső adatszolgáltatási kötelezettségük még továbbra is fennállhat, attól függően hogy egyes érintett külföldi államok hogyan rendelkeznek a veszélyhelyzetre tekintettel. Így előfordulhat, hogy mind az éves beszámolót, mind a transzferár nyilvántartást mégis korábban el kell készíteni a vállalatcsoport belső irányelveinek megfelelően.

Elmaradt TP dokumentumok pótlása, előzze meg a NAV ellenőrzést

A koronavírus járvány összességében nagyon nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. A vírus miatti kényszerleállás és kényszerű szünet mégis lehetőséget ad arra, hogy a társaságok adminisztrációs elmaradásaikat pótolni tudják. A transzferár dokumentációs kötelezettség szintén egy olyan feladat, amelynél a legjobb szándék ellenére is előfordulhatnak múltbeli hiányosságok, amelyek egy adóhatósági ellenőrzés során kockázatot jelenthetnek a cégek számára. A kényszerszünet lehetővé teszi, hogy a vállalatok ezezeket az elmaradásokat pótolni tudják, akár TP szakértő bevonásával.

2019-re tehát az adminisztrációs könnyítéseknek köszönhetően segítséget kaptak a vállalkozások, azonban a 2020-as év transzferár dokumentációjának elkészítése, és így a szokásos piaci ár elvének történő megfelelés fokozott kihívások elé állítja majd a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, hiszen veszteséges működés esetén nehezebb a transzferárak validálása. Ezért amennyiben a szükséges pénzügyi információk rendelkezésre állnak, javasoljuk minél előbb elkezdeni a felkészülést a 2020. évi nyilvántartás elkészítésére, az egyes kapcsolt vállalkozások közötti esetleges egyeztetések megkezdésére. Emellett fontos, hogy a 2020-as évi transzferárak esetében arra lehet készülni, hogy azok a cégek, amelyeknek a tevékenységét a járvány súlyosan befolyásolta, az érvényes szerződések alapján ill. az esetleges szerződésmódosítások segítségével a megfelelő transzferárak alkalmazására álljanak be.

A Bejegyzés szerzője Karczub János, az RSM Hungary adómenedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.