Most mindenkinek fontos a munkáltatói igazolás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedden kell megkapnia több millió dolgozónak a munkáltatói igazolást. Most annak is figyelnie kell, akinek nem a munkáltatója készíti el szja-bevallását – derül ki a Deloitte közleményéből.


Legkésőbb január 31-ig több millió munkavállalóhoz kell eljutnia a munkáltatójuk által kiállított igazolásnak, amely – többek között – jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza.

Az igazolás kiállítására azért kell különös figyelmet fordítani, mert komoly szankciót vonhat maga után, ha a munkáltató nem állítja ki időben az igazolást, vagy az abban foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak: az adóhatóság ebben a két esetben munkavállalónként akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat a munkáltató terhére.

Pankucsi Zoltán, a Deloitte Zrt. igazgatója kiemelte: „Azon munkavállalók számára, akik nem kérik, vagy nem kérhetik, hogy a munkáltatójuk készítse el az adóbevallásukat, idén különös jelentőséggel bír a helyes adattartalommal kiállított igazolás megléte. Ők ugyanis ez alapján ellenőrizhetik majd az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetet, amely március közepétől lesz elérhető. Fontos tudni, hogy az őstermelők, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére a NAV  nem készít adóbevallási tervezetet, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtaniuk. Érdemes a munkáltatói igazolásokban foglalt adatokat alaposan megvizsgálni és pontatlanság esetén a munkáltatót felkérni a szükséges javítások végrehajtására, mivel a pontos adatszolgáltatás nagyban segíti és gyorsíthatja az adóhatóság munkáját a várhatóan több millió darab adóbevallási tervezet összeállítása során.”

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.