Munkaügyek, adózás, tb: új világra ébredtünk

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejétől hatályos számos, a gazdasági életet átrajzoló új jogszabály. A munkahelyi viszonyokat alapvetően írja át az új Munka törvénykönyve, napon belül megérkeznek a banki átutalások, telefonadót fizetünk, fordított áfázás lépett életbe az agráriumban, gyorsul a tb-ügyintézés, és máshol kell igényelni a rehabilitációs- és rokkantsági ellátásokat. Részletek, útmutató az Adó Online-on.


Új Mt: milliók élete változik

A hétfői munkanapon már hatályos az új Munka törvénykönyve. Ebben a felek nagyobb szabadságot kapnak, és az új jogszabály a polgári joghoz közelíti a munka világának szabályozásár, ami kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat.Az év közbeni hatályba lépés, az átmenet megkönnyítése érdekében néhány fontos változást csak 2013-tól kell alkalmazni, így az idén még nem változik a szabadság és az átlagkereset számítása sem.

A munkavállaló az általa okozott károkért a korábbinál jobban felelősségre vonható: az új kódex a kaució és a bérből való azonnali levonás lehetőségét is tartalmazza. A dolgozóknak hétfőtől egyszerűbb felmondani: szűkül a felmondási tilalmak köre, rövidebb lesz a felmondási védettség. Változnak többek között még a munkaszerződés kötelező tartalmi elemei, a munkabér megállapításának szabályai, valamint a műszakpótlék számítása is.

Az új Mt-ről mindent megtudhat itt.

Többet szeretne tudni? Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről:

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.

Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető

Napon belül megjön a banki átutalás

Július 1-jétől egy munkanappal rövidebb lesz a belföldi forint átutalás teljesítési ideje; a megfelelő időben indított elektronikus átutalások még aznap, négy órán belül megérkeznek.

Eddig két pénzforgalmi szolgáltató ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg. Vasárnaptól az új jegybanki rendelet szerint az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. A tárgynapi teljesítésre vonatkozó időszakon belül elektronikusan indított forint átutalás a befogadástól számított legkésőbb 4 órán belül jóváíródik a kedvezményezett számláján.

Ez a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése. Nyertese minden banki ügyfél, mert minden fizetési kötelezettséget elég az esedékesség napján utalni. Vesztes a bankrendszer, mert a hazai pénzintézeteknek évente 5-6 milliárd forint nyereségük származott abból, hogy az átutalásokat azok teljesítése előtt még még egy napig forgathatták a bankok. Vélhetően a fizetési fegyelmet is javítja a jogszabály, mert a hazai cégek 12 százaléka a fizetési határidő napján indítja el az átutalást, amely vasárnaptól már időben célba is ér.

Telefonadót fizetünk

A július 1-jén hatályba lépő új távközlésiadó-törvény értelmében először augusztusban fizetünk telefonadót – júliusi hívásaink jután. Bár az adó szolgáltatókat terheli, több cég már jelezte: egy részét a fogyasztókra terheli, és ennek megfelelően meg is változtatták árképzésüket.

Az adó mértéke híváskezdeményezés esetén 2 forint/megkezdett perc, üzenetküldés esetén a szolgáltatóval kötött szerződés alapján számított üzenet darabja után szintén 2 forint. Az adómérték-meghatározás híváskezdeményezés esetén attól függetlenül percalapon történik, hogy a szolgáltató az előfizetőnek másodperc, perc, vagy annál nagyobb időtartam (például 10 perc) alapon számláz.

Az eredetileg elfogadott törvényszöveg értelmében az adómaximum magánszemély előfizetőhöz rendelhető hívószám esetén 700 forint/hó/hívószám, nem magánszemély előfizetőhöz rendelhető hívószám esetén pedig 2500 forint/hó/hívószám, ugyanakkor a törvény hatályba lépése előtt elfogadott módosítás ezeket a mértékeket a 2012-re magánszemély előfizető esetén 400 forint/hó/hívószám összegben, más előfizető esetén 1400 forint/hó/hívószám összegben határozta meg.

Minden részletet, többek között a jogszabályban szereplő fogalmak pontos definícióját is tartalmazza az Adó szaklap cikke.

Fordított adózás a mezőgazdaságban

Július 1-től – átmeneti 2 éves időszakra – fordított áfafizetés lesz egyes mezőgazdasági termékek értékesítésekor. Ez azt jelenti, hogy az eladó nettó áron értékesít, az áfát a vevő fizeti be – csakúgy, mint ahogy ez évek óta működik az építőiparban. A fordított adózást most a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény-kereskedelemben vezetik be, konkrétan a búza, az árpa, a rozs, a zab, a triticale, a napraforgó-mag (törve is), a repce- vagy olajrepcemag (törve is) és a kukorica esetén vezették be.

Főszabályként akkor kell fordítottan áfázni, ha a teljesítés 2012. július elsejére, vagy az utáni napra esik.

Az agrártárca a törvénytől a feketekereskedelem és a papíron bonyolított látszat exportügyletek automatikus megszűnését várja. Romániában például a fordított áfafizetés bevezetése után az illegális szereplők kilencven százaléka eltűnt a gabonakereskedelemből, és a költségvetés áfabevétele kétszeresére nőtt. Hazánkban a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya mintegy harminc százalék.

Az alkalmazáshoz szükséges gyakorlati tudnivalókról és további részletekről itt olvashat.

Gyorsul a tb-ügyintézés

Júliustól jobb esetben 18 napon, de egyes adatok hiányában is 30 napon belül elbírálják a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), a baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelmeket.

Az erről szóló rendelet rögzíti azt is, hogy az egyes, az említett szociális ellátások szerinti előleget a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapul vételével kell megállapítani, kivéve, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a jövedelem a minimálbér összegét nem éri el.

További részleteket itt talál.

Máshol kell igényelni a rehabilitációs és rokkantsági ellátásokat

Vasárnaptól a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinél kell igényelni a rehabilitációs és rokkantsági ellátásokat. A folyósítás változatlanul a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság feladata.

Eddig a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás iránti igénybejelentések és kérelmek ügyében három szervezet járt el. A beadványokat az Nemzeti Rehabilitációs és Szociáli Hivatal szakhatósági állásfoglalása alapján a megyei és fővárosi kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai bírálták el, a foglalkoztatási szakterületet érintő ügyeket pedig a munkaügyi központ kirendeltségei kezelték.

Ezeket a feladatokat 2012. július 1-jétől a három szervezet munkatársaiból szerveződött hatóság, a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinek munkatársai látják el.

További részletek itt.

Adósaláta: évközi és jövő évi adóváltozások

A több adójogszabályt módosító adósaláta-törvény egyes rendelkezései már június 20-án hatályba léptek, néhány fontos változás, mint például a készpénzfizetés korlátozása, az áfa-analitika és az energiaszolgáltatók módosított különadója csak 2013. január 1-től lesz hatályos. A részletekről itt és itt tájékozóddhat.


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.