Napirendre kerülhet még a lakásáfa

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. április 15.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei­nek megfeleljen – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője.

Banai Ádám szerint az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják – olvasható az interjúban.  Régiós szinten ennél lényegesen alacsonyabb áfaszintet alkalmaznak az új lakásoknál. Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra – mondta.

Banai az interjúban azt is említi, hogy a jegybank említett pénzügyi stabilitási céljai közé tartozik az is, hogy ne legyen túlhevült lakásár-emelkedés, amelyet túlhevült hitelezés hajt. Stabilitási szempontból nincs még túlzott kockázat a budapesti piacon. Ám fontos azt is figyelniük, hogy a lakosság nem szorul-e ki a lakáspiacról.  Így merülhetett fel az MNB Versenyképességi programban a befektetői vásárlások szigorúbb feltételekhez kötése – derül ki az interjúból.


Kapcsolódó cikkek: