Napirendre kerülhet még a lakásáfa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei­nek megfeleljen – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője.

Banai Ádám szerint az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják – olvasható az interjúban.  Régiós szinten ennél lényegesen alacsonyabb áfaszintet alkalmaznak az új lakásoknál. Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra – mondta.

Banai az interjúban azt is említi, hogy a jegybank említett pénzügyi stabilitási céljai közé tartozik az is, hogy ne legyen túlhevült lakásár-emelkedés, amelyet túlhevült hitelezés hajt. Stabilitási szempontból nincs még túlzott kockázat a budapesti piacon. Ám fontos azt is figyelniük, hogy a lakosság nem szorul-e ki a lakáspiacról.  Így merülhetett fel az MNB Versenyképességi programban a befektetői vásárlások szigorúbb feltételekhez kötése – derül ki az interjúból.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 21.

Balla Ingatlan: bajban az első lakásukat vásárlók, bérlakásprogram kellene

A togethermoney felmérése szerint Budapest a harmadik azon európai városok rangsorában, ahol nagyon nehéz a fiataloknak saját lakáshoz jutni. Csak Moszkva és Kijev előzi meg. Többek között ezért is volna szükség rendszerszintű bérlakás programra – hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlan újságunkhoz eljuttatott közleményében.
2019. április 1.

Mire figyeljen egy külföldi cég, ha Magyarországon ingatlant vásárol?

Nem újkeletű, hogy külföldi társaságok beruházás céljából kereskedelmi ingatlant vásárolnak Magyarországon. Ugyanakkor az adásvételi szerződés megkötésekor általában még nincsenek teljeskörűen tisztában az adózási következményekkel. Az RSM blogja arról ír, mire érdemes figyelni, melyek a leggyakoribb buktatók.