NAV-figyelő, 12. hét: tanmesével jelentkezett a NAV

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. március 26.
Rovat:

Jogesetet ismertetet a NAV, amelynek tanulsága: a hatóság és a bíróság eredeti tartalmuk szerint értékelik az ügyleteket, akkor is, ha a felek meggondolták magukat.


1. Tanmese az ingatlan adás-vételi szerződés felbontásáról

Tanulságos történettel rukkolt elő a NAV a múlt hét során. Történt ugyanis, hogy az áfakiutalást kérő adózó értékesítette ingatlanát és az ügyletről számlát bocsátott ki a vevő részére. A vételár kiegyenlítése és a tulajdonjog bejegyzése után a felek úgy döntöttek, hogy felbontják a szerződést és visszaállítják az eredeti állapotot. Ennek megfelelően az eredeti eladó kiállított egy sztornó számlát.

A NAV megállapította, hogy mind az értékesítő, mind a vevő maradéktalanul teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettséget, és a felek érvénytelenségi ok nélkül bontották fel az ingatlanértékesítési szerződést. Ezt az álláspontot az adóhatóság másodfokon is megerősítette, és hozzátette, hogy nem a szerződés felbontásáról, hanem az ingatlan visszaértékesítéséről van szó. A bíróság is osztotta ezen NAV-álláspontot és hangsúlyozta továbbá, hogy a felek az eredeti adásvételi szerződésben nem kötöttek ki olyan feltételt, amely alapján felmerülhetett volna annak utólagos felbontási lehetősége.  Kimondta, hogy az ingatlan visszavásárlása új termékértékesítésnek minősül, amiről az eladónak, az eredeti vevőnek kell számlát kiállítania. Az, hogy a két fajta elszámolás a költségvetés szempontjából adósemleges, nem indok az egyszerűbb elszámolásra.

A mai tanulság tehát, hogy az ügyleteket mindig eredeti tartalmuknak megfelelően kell kezelni, és az adójogban lekövetni.

2. Minden, amit az ÜCC-ről tudni kell

megtalálható a NAV tájékoztatójában.

3.Áprilisban alkalmazandó átlagárak

Fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozó piaci értékek

Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárak

4. Információk az AEO státusról

A 3002/2018. útmutató célja, hogy tájékoztatást adjon az engedélyezett gazdálkodó (a továbbiakban: AEO) státusról a jogalkalmazók részére, figyelembe véve az uniós vámjogszabályok 2016. május 01-jén bekövetkezett változásokat, valamint a 2018. január 01-től hatályos hazai rendelkezéseket.

Itt pedig a már iktatott verziót érhetjük el.

5. 12. heti feketelistások

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

6. Frissítették az EU listákat

Az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések legfrissebb listáját itt érjük el.

Valamint ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

 

7. Részletes információk a közbeszerzésekről

Megjelent a NAV 2018. évre vonatkozó közbeszerzési terve. A terv a tervezett árubeszerzéseket és szolgáltatás igénybevételeket tartalmazza. A tervek itt tekinthetőek meg.

A vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően közzétételre kerültek a nettó 5 millió Ft-ot elérő illetve azt meghaladó értékű szerződések.

A 2018-ban eddig megkötött közbeszerzési szerződések pedig itt találhatók.

8. VI. Országos Bérügyviteli Bajnokság

Idén immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre.

Jelentkezés feltételei és részletek itt.

9. Hirdetmény… 

…a 60300-520/2018. bűnügyi számon iktatott hivatalos irat kézbesítéséről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 


Kapcsolódó cikkek:


Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?
2018. október 17.

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak
2018. október 17.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Változások a bejelentett részesedések szabályaiban
2018. október 17.

2018. augusztus 25-i hatállyal módosult a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény. A módosítások a további részesedések bejelentésének vonatkozásában is tartalmaznak kedvezményeket, így bejelenthetővé válnak olyan részesedések is, amelyeket a korábbi szabályok alapján nem volt lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz. A következőkben a bejelenthető részesedések szabályait tekintjük át a változások tükrében.

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban
2018. október 16.

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense.