NAV-figyelő, 13. hét: az e-szja újdonságai

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. április 3.
Rovat:

Az eSZJA rendszer továbbfejlesztéséről tájékoztatott többek között a NAV.

 


1. e-SZJA

Az alábbiakról tájékoztatott a NAV:

Az adóbevallási tervezetek március 5-ei publikálását követően – az eSZJA rendszer továbbfejlesztésének köszönhetően – az e-SZJA portálon azon adózók is megtekinthetik az adóbevallási tervezetüket, akik a 17SZJA jelű bevallásukat 2018. március 5-e előtt már önállóan benyújtották. Amennyiben ezek az adózók a felületen a bevallás átnézését választják az „Átnézem” gombbal, úgy részükre a „Jóváhagyás” lehetősége nem jelenik meg, csak a „Módosítás/kiegészítés” opció. Ennek a funkciónak a lényege a bevallási tervezet kiegészítésével vagy módosításával történő önellenőrző vagy adózói javító bevallás elkészítésének megkönnyítése a felületen keresztül.

2. A reklámadó legfontosabb szabályai

A NAV 66. sz. információs füzete a reklámadó 2018. évi legfontosabb szabályait foglalja össze. A törvényben 2018. január 1-től kizárólag eljárási rendelkezések módosultak, amely változásokat az új Art. bevezetése követelt meg. A reklámadó kötelezettség szabályait érintő változás nem történt.

3. Tájékoztató a közadatok újrahasznosításáról

A tájékoztató sok hasznos információval szolgál.

Az újrahasznosítás iránti igény írásban, az újrahasznosítási cél megjelölése mellett nyújtható be a NAV felé.

Amennyiben az igénylő a kérelmében megjelöli, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban) az a Kútv. szerinti közadat újrahasznosítására irányuló igénynek minősül, tehát e törvény előírásai vonatkoznak rá.

Amennyiben az igénylő kérelmében nem jelöli meg, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban), akkor az az Infotv. szerinti közérdekű adatigénylésnek minősül.

4. AEO kérelem formanyomtatvány

Információk elérhetőek itt.

5. ADÓVILÁG

A 2018/05. szám egyik fő témája az elektronikus ellenőrzés. Bemutatásra kerül az elektronikus kapcsolattartás, a dokumentumok továbbításának módja, szó esik az ELLUGY nyomtatványról, valamint az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos első gyakorlati tapasztalatokról.

További érdekes témák mellett érdemes figyelmet szentelni a 1729 jelű bevallást érintő legfontosabb változásokról szóló cikknek, valamint a reklámadó 2017. évi változásait bemutató összefoglalónak.

6. Intézkedések frissített listája

A legfrissebb lista itt.

7. Adatszolgáltatás a NAV vámadatbázisaiból

Részletek itt.

8. Változások

A 3003/2018. útmutató az egyes útmutatók módosításáról itt található.

9. Pályázati lehetőégek

Ajánlatokat várnak a PKFP-203/2016. Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében elnevezésű pályázatra.

További pályázati lehetőség is adódik, méghozzá a Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felületének megvalósítására vonatkozóan.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.