NAV-Figyelő 13. hét: e-keresetkimutatása támogatja az online hiteligénylést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az SZJA-tervezet helyes kitöltéséről szóló számos NAV-videóról és az adóhatóság online szolgáltatásáról is olvashatók információk.

A NAV e-keresetkimutatása támogatja az online hiteligénylést

A NAV arról tájékoztat, hogy online keresetkimutatás szolgáltatásuk megkönnyíti a hiteligénylési folyamatokat. A keresetkimutatás igényléséhez csupán Ügyfélkapu-regisztrációra van szükség (vagy e-személyi igazolványra, esetleg más elfogadott azonosítási módra), és a szolgáltatás az eBEV portálon érthető el (https://ebev.nav.gov.hu) a szolgáltatások fül alatt.

A lekérdezésben 12 havi adatok szerepelnek a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig. A szolgáltatások azok részére igénybevehető, akiknek munkáltatójuk az adott időszakban nyújtott be adó- és járulékbevallást. A NAV kérelemre elektronikus formában továbbítja a hitelintézeteknek a kimutatást. Jelenleg 13 hitelnyújtó csatlakozott a szolgáltatáshoz, a keresetkimutatást a NAV ezeknek tudja továbbítani.

SZJA-bevallás – hasznos tanácsok a NAV-tól

A NAV ismét felhívja a figyelmet arra, hogy elérhetők a SZJA-tervezetek az eSZJA weboldalon, amelyeket május 20-áig lehet módosítani, ezután azok automatikusan bevallássá válnak (kivéve az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa-kötelezettek esetében). Ezzel kapcsolatban pár hasznos tanáccsal is ellátják az adózókat.

Azoknak a személyeknek, akiknek olyan jövedelmük is volt 2021-ben, amelyről a NAV-hoz nem érkezett a kifizetőtől adat, ki kell egészíteniük a tervezetet (így például azoknak, akik jövedelmet szereztek ingatlan-bérbeadásból más magánszemélytől).

Az egyes kedvezmények (családi-, személyi kedvezmény) esetén a visszaigényelhető összeget fel kell tüntetni a tervezetben. A családi kedvezmény esetén a gyermek(ek) adatait is ki kell tölteni a jogosultsági hónapok és a kedvezmény kódja mellett. Akik nem részesültek a gyermek(ek) után automatikus adó-visszatérítésben, azok a bevallásukban igényelhetik ezt.

szja

Minden visszatérítés esetén fontos, hogy a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet.

Amennyiben valaki több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban ki kell választani, hogy melyikhez kéri a visszautalást – amennyiben a gyermekek után járó visszatérítést követően nem maradt adó a tervezetben, úgy nincs miről rendelkezni a pénztárak felé.

Papíralapú beadás esetén a főlapot mindenképpen alá kell írni, máskülönben a bevallás érvénytelen lesz.

Az SZJA 1+1 százalékáról a legegyszerűbben a webes felületen lehet nyilatkozni, azonban azt postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Amennyiben a munkáltató gyűjti össze a nyilatkozatokat, úgy azt a munkáltató részére május 10-éig kell leadni.

A NAV SZJA oldalon közzétett videói is segítségül szolgálhatnak a SZJA-tervezetek véglegesítése során.

A NAV-figyelő legfrissebb számában a NAV új információs füzeteiről és a tervezett adóellenőrzésekről is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A fővárosban idén 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek – közölte saját adatai alapján a Duna House kedden.

2023. december 5.

NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések

Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

2023. december 5.

A hamisított termékek egészségügyi kockázatai

Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.