NAV-Figyelő 13. hét: e-keresetkimutatása támogatja az online hiteligénylést


Az SZJA-tervezet helyes kitöltéséről szóló számos NAV-videóról és az adóhatóság online szolgáltatásáról is olvashatók információk.

A NAV e-keresetkimutatása támogatja az online hiteligénylést

A NAV arról tájékoztat, hogy online keresetkimutatás szolgáltatásuk megkönnyíti a hiteligénylési folyamatokat. A keresetkimutatás igényléséhez csupán Ügyfélkapu-regisztrációra van szükség (vagy e-személyi igazolványra, esetleg más elfogadott azonosítási módra), és a szolgáltatás az eBEV portálon érthető el (https://ebev.nav.gov.hu) a szolgáltatások fül alatt.

A lekérdezésben 12 havi adatok szerepelnek a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig. A szolgáltatások azok részére igénybevehető, akiknek munkáltatójuk az adott időszakban nyújtott be adó- és járulékbevallást. A NAV kérelemre elektronikus formában továbbítja a hitelintézeteknek a kimutatást. Jelenleg 13 hitelnyújtó csatlakozott a szolgáltatáshoz, a keresetkimutatást a NAV ezeknek tudja továbbítani.

SZJA-bevallás – hasznos tanácsok a NAV-tól

A NAV ismét felhívja a figyelmet arra, hogy elérhetők a SZJA-tervezetek az eSZJA weboldalon, amelyeket május 20-áig lehet módosítani, ezután azok automatikusan bevallássá válnak (kivéve az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa-kötelezettek esetében). Ezzel kapcsolatban pár hasznos tanáccsal is ellátják az adózókat.

Azoknak a személyeknek, akiknek olyan jövedelmük is volt 2021-ben, amelyről a NAV-hoz nem érkezett a kifizetőtől adat, ki kell egészíteniük a tervezetet (így például azoknak, akik jövedelmet szereztek ingatlan-bérbeadásból más magánszemélytől).

Az egyes kedvezmények (családi-, személyi kedvezmény) esetén a visszaigényelhető összeget fel kell tüntetni a tervezetben. A családi kedvezmény esetén a gyermek(ek) adatait is ki kell tölteni a jogosultsági hónapok és a kedvezmény kódja mellett. Akik nem részesültek a gyermek(ek) után automatikus adó-visszatérítésben, azok a bevallásukban igényelhetik ezt.

Minden visszatérítés esetén fontos, hogy a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet.

Amennyiben valaki több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban ki kell választani, hogy melyikhez kéri a visszautalást – amennyiben a gyermekek után járó visszatérítést követően nem maradt adó a tervezetben, úgy nincs miről rendelkezni a pénztárak felé.

Papíralapú beadás esetén a főlapot mindenképpen alá kell írni, máskülönben a bevallás érvénytelen lesz.

Az SZJA 1+1 százalékáról a legegyszerűbben a webes felületen lehet nyilatkozni, azonban azt postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Amennyiben a munkáltató gyűjti össze a nyilatkozatokat, úgy azt a munkáltató részére május 10-éig kell leadni.

A NAV SZJA oldalon közzétett videói is segítségül szolgálhatnak a SZJA-tervezetek véglegesítése során.

A NAV-figyelő legfrissebb számában a NAV új információs füzeteiről és a tervezett adóellenőrzésekről is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.