NAV-figyelő, 13. hét: nagy segítség az szja-bevalláshoz a NAV családikedvezmény-kalkulátora


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kalkulátort a kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kell kitölteni. A NAV felhívja a figyelmet: a napelemes rendszerek kivitelezése után sok esetben nem jár tao-kedvezmény.

Év végi Családikedvezmény-kalkulátor

A „Családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez” segítségével könnyen kiszámolható, hogy milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és a bevallását hogyan kell kitöltenie. A program kizárólag a magánszemélyek által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

Nem minden energiahatékonysági beruházáshoz társul adókedvezmény

A feltételek teljesítését a NAV az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer vizsgálja. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezmények többsége a napelemes rendszerek kivitelezéséhez köthető.

A NAV-figyelőben arról olvashat még, hogy újraindul az Országos Bérügyviteli Bajnokság, és a NAV kiadta a a 7001/2021. felhívást az EMCS üzemszüneti eljáárásról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek