NAV-Figyelő 16. hét: érkeznek a papíralapú adóbevallási tervezetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érkeznek a postai úton megkért SZJA-bevallás tervezetek és az orosz-ukrán háború kapcsán is tájékoztat az adóhatóság.

Azok, akik kérték a postázását bevallásuk tervezetének, 2022. április 30-áig kapják kézhez azokat a NAV nyilvántartásában szereplő címen. Ugyanúgy postázza az adóhatóság azoknak a tervezetét, akiknek ügyfélkapu regisztrációjuk nincs, azonban bevallásuk több, mint ezer forint adókülönbözetet (akár befizetendő, akár visszatérítendő) tartalmaz. A postai küldeményben található továbbá egy általános tájékoztató, egy rendelkező nyilatkozat az adó 1+1 százalékáról, valamint egy válaszboríték.

Kiegészítő nyilatkozatot azok kapnak postán, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz és nincs KÜNY-tárhelyük (ügyfélkapujuk).

Akik egyetértenek a postázott tervezettel, azoknak a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeniük, melyben kiválasztható, hogy a visszaigényelhető összeget az adóhatóság postai úton vagy átutalással küldje meg.

Amennyiben a tervezet befizetendő adót tartalmaz, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetési kérelem.

szja-bevallás

Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, annak teendője nincs – egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyeken kívül – a tervezetből automatikusan bevallás lesz. Azoknak viszont, akik nem értenek mindenben egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 21SZJA bevallást kell benyújtaniuk 2022. május 20-áig.

A mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy az e tevékenységből származó bevételük nem haladta meg az 1 004 400 forintot. Esetükben is igaz, hogy kiegészítő nyilatkozat csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani.

Az orosz-ukrán háború kapcsán tájékoztat a NAV

Az adóhatóság összegyűjtött honlapján több hasznos információt az orosz-ukrán háborúval kapcsán elrendelt szankciókkal kapcsolatban.

A NAV összegyűjtötte az egyes szankciókat, és az azokhoz kapcsolódó hasznos dokumentumokat, linkeket és segédanyagokat. Így itt megtalálhatók az Oroszországgal szemben, a Belarusszal szemben, valamint Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióival kapcsolatban elrendelt szankciók, és az azokhoz kapcsolódó több dokumentum is.

Emellett a NAV gyakori, a háborús helyzet és a szankciók miatt felmerült vámkezeléssel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Ezek elsősorban a szankcióval érintett áruk beérkezésének, avagy feladásának időpontjához, egyes adminisztratív témákhoz kapcsolódnak.

A legfrissebb NAV-figyelőben ezen kívül még Adótraffipaxot is találnak, azaz megtudhatják hol ellenőriz az Adóhatóság.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A fővárosban idén 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek – közölte saját adatai alapján a Duna House kedden.

2023. december 5.

NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések

Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

2023. december 5.

A hamisított termékek egészségügyi kockázatai

Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.