NAV-figyelő, 17. hét: minden az innovációs járulék változásairól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az innovációs járulék újdonságairól, a rehabilitációs hozzájárulással összefüggő számításokról, valamint a használt autó kereskedők visszaéléseiről tájékoztat a NAV.

1. Megjelentek az adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához

A 2019. május 20. napi bevallási határidő közeledtével a NAV ismételten frissítette és közzétette a „fizetési kedvezmény kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok” és a „természetes személyek automatikus részletfizetési kérelme” elnevezésű nyomtatványait.

2. Az iskolaszövetkezet, a szociális szövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet rehabilitációs hozzájárulás kötelezettségéről szóló állásfoglalást tett közzé a NAV

A legfontosabb tudnivaló, hogy a rehabilitációs hozzájárulással összefüggő létszámszámításkor nem kell figyelembe venni az iskolaszövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet tagjait.

A rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség szempontjából nem minősül munkaadónak

  • az iskolaszövetkezet a nappali tagozatos tanuló, illetve hallgató tagja,
  • a közérdekű nyugdíjas szövetkezet az öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja és
  • a szociális szövetkezet a tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyban munkát végző tagja tekintetében.

A szövetkezetek fent említett formái akkor kötelesek rehabilitációs hozzájárulást fizetni, ha az általuk foglalkoztatottak száma a felsorolt kivételek nélkül is meghaladja a 25 főt.

Az állásfoglalás magyarázatát és annak jogszabályi alapjait a NAV honlapján találja.

A használt autókat behozó kereskedők jogszerűtlen lépéseire is figyelmeztetett a NAV; ezen túl tovább kattog az adótraffipax. További részleteket és egyéb újdonságokat itt talál.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek