NAV-figyelő 17. hét: vámeljárásokra vonatkozó kérdések járványhelyzet idején Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Halasztható a pénztárgépek éves felülvizsgálata. Még lehet indulni a bérügyviteli szakma legnagyobb versenyén.

1. Halasztható a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálata

A Gazdaságvédelmi akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet szabályai alapján.

A pénztárgépek éves felülvizsgálata

A pénztárgépeken az üzembe helyezését, illetve legutóbbi éves szervizelését követő 1 éven belül kell elvégeztetnie az üzemeltetőnek. Ha ez a határidő a veszélyhelyzet időtartama alatt jár le, a felülvizsgálatot az üzemeltető a veszélyhelyzet megszűnését követő százhúsz napon belül köteles elvégeztetni.

Az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták éves felülvizsgálata

Szintén a veszélyhelyzet megszűnését követő százhúsz napon belül köteles elvégeztetni az üzemeltető a kötelező felülvizsgálatot az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták esetében.

2. Váminformációk

Az EK kedvezményes származási szabályrendszere

A NAV által közzétett lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat. Ezek az elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak; a melléklet ezért nem tartalmazza a Közösség Törökországgal, Andorrával és San Marino-val megkötött vámuniós megállapodásait.

3.Vámszakmai kérdések járványhelyzetben

A COVID-19 okozta járványhelyzet sok, a vámügyi döntéshozatali eljárásra, a vámeljárásokra és a vámalakiságokra vonatkozó kérdést vetett fel, a felmerülő problémák kezelésére számos, már meglévő rendelkezés is alkalmazható. A NAV tájékoztatójában ezeket, a jelenlegi jogi keret által biztosított gyakorlati megoldásokat foglalja össze.

Miről olvashat ebben a tájékoztatóban?

  • E-kereskedelem – vámjogi képviselet
  • Vámhatósági határozatok
  • Vámtartozások és biztosítékok
  • Az áruk beléptetése
  • Vámeljárások
  • Árutovábbítás
  • Különleges eljárások
  • Áruk kiléptetése

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, miként fogadják el a származási okmányok másolatát járványhelyzet idején, miért érdemes még elindulni az Országos Bérügyviteli Bajnokságon, és arról is, hogy frissültek a NAV feketelistái.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek