NAV-figyelő, 18. hét: az áfaösszesítő jelentés pontos kitöltésére figyelmeztet a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A teljesítési határidők helyes feltüntetésével elkerülhető, hogy a NAV adategyeztetésre hívjon fel.

1. Sok esetben nem megfelelő teljesítési időpontot szerepeltetnek az adózók az áfabevallás M lapjain

A NAV tapasztalatai szerint gyakori hiba, hogy az adózók az áfabevallás M lapjain nem a gazdasági esemény tényleges, az általuk befogadott számlán szereplő teljesítési időpontot, hanem attól eltérő időpontot tüntetnek fel. A bevallásban szerepeltetett helytelen időpont általában ahhoz a későbbi bevallási időszakhoz köthető dátum, amikor a vevő a rá áthárított áfát le kívánta vonni.

A kockázatelemzés során a NAV összehasonlítja többek között a 1965M összesítő jelentés nyomtatványon szereplő, vevők által feltüntetett teljesítési időpontokat a számlakibocsátók által teljesített elektronikus adatszolgáltatásokban közölt időpontokkal, melynek során a fenti eltérések anomáliaként jelentkeznek.

Ezért fontos, hogy az áfaösszesítő jelentést a gazdálkodók pontosan töltsék ki, mert a feltárt anomáliák miatt számos esetben a NAV támogató eljárást kezdeményez, melyről utóbb kiderül, hogy  feleslegesen kötötte le mind az ügyletekben résztvevők, mind a NAV kapacitását.

Mire kell ügyelnie az adózóknak?

A belföldi áfaösszesítő jelentésben (1965M) termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén az adózóknak minden bevallási időszakban szerepeltetniük kell azon ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számlák jogszabályban meghatározott adattartalmát, amelyek alapján adólevonási jogot gyakorolnak, és amelyekben az áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Ennek keretében nyilatkozniuk kell – egyebek mellett – a számlában feltüntetett teljesítési időpontról, illetve előleg esetén a fizetendő adó megállapításának számlában feltüntetett napjáról, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltéről.

Az összefoglalót teljes terjedelemben és a tájékoztatóhoz tartozó jogszabályi hivatkozásokat itt találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek