NAV-Figyelő 18. hét: Fejlesztési tartalék feloldása


Adózási kérdést tett közzé a NAV a fejlesztési tartalék feloldására vonatkozóan.

2022/2. Adózási kérdés – Fejlesztési tartalék feloldása beruházásra

Adózási kérdést tett közzé a NAV a fejlesztési tartalék feloldására vonatkozóan. Az adóhatóság megállapítja, hogy tekintettel arra, hogy a társasági adóról szóló törvény nem határozza meg a beruházás fogalmát, így arra a számviteli törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, és tekintettel arra, hogy az külön definíciót alkalmaz a beruházásra és a felújításra, így a NAV álláspontja alapján fejlesztési tartalék feloldása szankciómentesen kizárólag beruházásnak minősülő gazdasági esemény kapcsán lehetséges, felújítás esetén nem.

A fentiek alapján felújítás esetén a feloldott tartalék összegére jutó adót és késedelmi pótlékot meg kell fizetni.

A NAV felhívja továbbá a figyelmet, hogy a korábban kiadott, 2005/51. sz. Adózási kérdés a továbbiakban nem alkalmazható.

A legfrissebb NAV-Figyelőben ezen kívül olvashatnak arról is, hogy megjelent az Adóvilág májusi (2022/5.) száma, amelyben a szakképzési munkaszerződésekről írnak, illetve Adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Áfa: állandó telephely kérdésköre

A nemzetközi ügyleteket tekintve teljesítési hely megállapítása során elkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy a vállalatoknak hol van a gazdasági célú letelepedettségük, egy adott országban keletkezik-e telephelye, ugyanis ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja az ügylet adójogi megítélését, a székhely mellett. Általános forgalmi adót illetően gazdasági letelepedettség alatt a székhelyet és az állandó telephelyet kell érteni. Mind a két fogalom fontos egyrészt a szolgáltatásnyújtások tekintetében, másrészt a megrendelőt illetően. Bemutatjuk a szabályozást és egy érdekes jogesetet.

2022. május 17.

Rizsborra csapott le a NAV

Pest megyei óraüzleteket és vegyeskereskedéseket ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, és hamis órákat, valamint engedély nélkül árusított rizsbort foglaltak le.

2022. május 17.

Sokat lehet bukni a kriptoügyletek adózásán

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.