NAV-Figyelő 18. hét: Fejlesztési tartalék feloldása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adózási kérdést tett közzé a NAV a fejlesztési tartalék feloldására vonatkozóan.

2022/2. Adózási kérdés – Fejlesztési tartalék feloldása beruházásra

Adózási kérdést tett közzé a NAV a fejlesztési tartalék feloldására vonatkozóan. Az adóhatóság megállapítja, hogy tekintettel arra, hogy a társasági adóról szóló törvény nem határozza meg a beruházás fogalmát, így arra a számviteli törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, és tekintettel arra, hogy az külön definíciót alkalmaz a beruházásra és a felújításra, így a NAV álláspontja alapján fejlesztési tartalék feloldása szankciómentesen kizárólag beruházásnak minősülő gazdasági esemény kapcsán lehetséges, felújítás esetén nem.

A fentiek alapján felújítás esetén a feloldott tartalék összegére jutó adót és késedelmi pótlékot meg kell fizetni.

A NAV felhívja továbbá a figyelmet, hogy a korábban kiadott, 2005/51. sz. Adózási kérdés a továbbiakban nem alkalmazható.

A legfrissebb NAV-Figyelőben ezen kívül olvashatnak arról is, hogy megjelent az Adóvilág májusi (2022/5.) száma, amelyben a szakképzési munkaszerződésekről írnak, illetve Adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.