NAV-figyelő, 19. hét: így működik a KIVA

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2017. május 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elmagyarázta a KIVA szabályait és frissítette feketelistáit a NAV.


1. Áttérés KIVA-ra

Ahogy azt az adóváltozásokról szóló hírlevelünkben említettük, a kisvállalati adó 2017. évi módosításainak megfelelően a KIVA szerinti adóalanyiságot az az adóalany választhatja, melynek az átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt. Kecsegtető az adó mértéke, ami 14%-ra módosult. A kisvállalati adóalanyiság akkor szűnik meg, ha a létszámnövekedés miatt az adóalany átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladta a 100 főt. A kedvezőbb szabályoknak köszönhetően 2017-től több vállalkozás áttért a KIVA szerinti adózásra.

Az adózási szabályok mellett azonban a számviteli előírásokra is fontos figyelnünk, a Katv. 15. §-ában foglaltak szerint a Katv. előírásait a számviteli törvény rendelkezéseire tekintettel, azokkal összhangban kell értelmezni, továbbá kimondja, hogy a kiva-adóalany a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozik. Ezen felül a Katv. 19. § (1) bekezdésének előírása szerint a kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik. Ebből következik, hogy a KIVA-ra áttért adóalanyokra is alkalmazandó az áttérést megelőző üzleti évre vonatkozóan a beszámoló készítési, letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség.

 

2. Útmutatók érvénytelenítése

Megjelent a 3011/2017. útmutató az egyes útmutatók érvénytelenítéséről.

3. Frisültek a feketelisták

Az elmúlt hét során az alábbi listák kerültek frissítésre:

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

Fontos figyelni, hogy az alkalmazottak bejelentése határidőn belül (legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt) megtörténjen, mert súlyos bírság fenyegeti a mulasztókat.

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

A bejelentés elmulasztása magánszemélyek esetében 200 ezer, más adózók esetében akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is vonhat maga után, ezért célszerű a kezdetekkor, valamint minden változás során körültekintően eljárni, és a kötelező bejelentést megtenni.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?
2018. október 17.

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak
2018. október 17.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Változások a bejelentett részesedések szabályaiban
2018. október 17.

2018. augusztus 25-i hatállyal módosult a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény. A módosítások a további részesedések bejelentésének vonatkozásában is tartalmaznak kedvezményeket, így bejelenthetővé válnak olyan részesedések is, amelyeket a korábbi szabályok alapján nem volt lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz. A következőkben a bejelenthető részesedések szabályait tekintjük át a változások tükrében.

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban
2018. október 16.

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense.