NAV-figyelő, 19. hét: közeleg a transzferár-nyilvántartás készítésének a határideje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társasági adó bevallással egyidejűleg, 2019. május 31-ig kell új formában összeállítaniuk transzferár-dokumentációjukat az arra kötelezett adózóknak, továbbá a körültekintő partnervizsgálatra figyelmeztet a NAV.

1. Az új típusú transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje

Azoknak az adózóknak, akik üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták és transzferár-dokumentáció készítésére kötelezettek, a 2018. évben kapcsolt vállalkozásaikkal folytatott ügyleteikről 2019. május 31-ig kell új formában összeállítaniuk transzferár-dokumentációjukat. A tartalmi elemek értelmezéséhez a NAV honlapján a „Tájékoztató a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendeletről” című tájékoztató nyújt segítséget.

A nemzetközi szinten megújult szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási rendszer a 32/2017. (X. 18.) NGM rendelettel került beültetésre a hazai gyakorlatba.

A transzferár-nyilvántartás fődokumentumból (master file) és helyi dokumentumból (local file) áll.

Fődokumentum legfontosabb tartalmi elemei:

· szervezeti felépítés

· a csoport bemutatása

· a csoport immateriális javai

· csoport csoporton belüli pénzügyi tevékenységei

· csoport pénzügyi és adózási helyzete

· fődokumentum elkészítésének időpontja

Helyi dokumentum többek között az alábbiakat tartalmazza:

· az adózó ügyvezetése (menedzsmentje) felépítésének bemutatását, szervezeti ábráját,

· az adózó üzleti vállalkozásának, tevékenységének és stratégiájának részletes bemutatását,

· az adózó legfontosabb versenytársainak felsorolását,

· az egyes ellenőrzött ügyletekre, illetve egyes összevont ellenőrzött ügyletekre vonatkozó részletes adatokat,

· azoknak a hatályos egy-, két- vagy többoldalú, szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásoknak, valamint más adózási megállapodásoknak a másolatát, amelyet nem az állami adó- és vámhatóság adott ki,

· a helyi dokumentum elkészítésének időpontját. A transzferár-nyilvántartás további tartalmi követelményeiről itt olvashat.

A NAV-figyelőben olvashat még arról, hogy személy- és vagyonvédelem területén jelentkező partnerkockázatokra és az adathalászat veszélyeire figyelmeztet a NAV. Tovább kattog az adótraffipax is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek