NAV-figyelő, 19. hét: változó transzferár-szabályok

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. május 14.
Rovat:

A reklámadóról és a változó transzferár-szabályozásról tett közzé részletes tájékoztatókat a NAV.


1. Változó transzferár-szabályok

2018-ban kezdődő adóévtől változnak a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó szabályok.

Az új dokumentációs kötelezettség három-szintűvé vált, három különböző dokumentumot foglal magába:

  • országonkénti jelentés (Country-by-Country Report, CbCR),

  • fődokumentum (master file), amely a teljes csoportra vonatkozó transzferárazás szempontjából lényeges információkat tartalmazza, így különösen a csoporttagok felsorolását, tevékenységét, értéklánc-elemzést, csoportszintű funkcionális elemzést, az immateriális javak, valamint a finanszírozás bemutatását, az éves konszolidált beszámolót, a csoport szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásait.

  • helyi dokumentum (local file), amely az adózó vezetésére, tevékenységére és szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásoknak, valamint más adózási megállapodásaira vonatkozó információkon túl ügyletenként (összevont ügyletenként) tartalmazza a korábbi önálló nyilvántartásban előírt adatokat, továbbá különösen a kapcsolódó szerződéseket, valamint annak lényegre törő bemutatását, hogy a szokásos piaci ár-megállapítási módszer alkalmazása során felhasznált pénzügyi adatok hogyan köthetők az adózó beszámolójában foglalt adatokhoz.

A vonatkozó jogszabályok felsorolását megtaláljuk a NAV honlapján.

A NAV részletes tájékoztatója az új szabályozásról itt olvasható.

[htmlbox gdpr_komm]

 

2. Fókuszban a reklámadó

A reklámadóról szóló törvény 2017. július 1-jétől szerves változásokon ment keresztül. Az akkortól hatályos előírások alapján mentes az adó alól a reklám-közzétevő adóköteles tevékenységből származó adóévi nettó árbevételéből 100 millió forint. A mentesség csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, melynek igénybevételéről az adózó köteles nyilatkozni. A vonatkozó nyomtatvány már elérhető a NAV honlapján. A nyomtatvánnyal kapcsolatos tudnivalókat itt találjuk.

Ezen túl, megjelent a frissített információs füzet a reklámadóról.

Az információs füzet tartalmazza a tavaly nyári változásokat, melyek értelmében a reklám-közzétevőt terhelő adó mértéke 2017. január 1. és 2017. június 30. között 0%, 2017. július 1-től azonban 7,5%. Fontos változás volt, hogy míg 2017. június 30-ig a 100 millió forintot meg nem haladó árbevételre 0% adókulcs volt alkalmazandó, addig 2017. július 1-től ez az opció választható lett és de minimis támogatásnak minősül. További lényeges változás volt, hogy megszűnt a saját célú reklám alapján felmerült adó, vagyis a jövőben ez nem keletkeztet adókötelezettséget.

3. ÁNYK kisokos

Újabb hasznos információkkal bővítette a NAV az ÁNYK programmal kapcsolatban közzétett tudnivalókat.

4. Bankszámlaszámok

Egy változás történt a bankszámlaszámokat illetően: megváltozott az NAV EKAER Igazolatlan eredetű áru miatt kiszabott mulasztási bírság bevételi számla elnevezése és az alábbira módosult:

NAV EKAER bejelentési kötelezettség nem előírásszerű teljesítése miatt kiszabott mulasztási bírság bevételi számla.

Utaláskor érdemes ezt észben tartani, amennyiben a bankszámla nevét is fel kell tüntetni az egyéb adatok mellett.

[htmlbox art_tukor]

 

5. Frissített ENSZ BT listák

A terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések legújabb listája már elérhető.

6. Jövedéki statisztikák

A legújabb statisztikák itt.

A közbeszerzésekről szóló statisztikák pedig itt tekinthetőek meg.

7. Újabb pályázati lehetőségek

Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazására vonatkozóan került kihirdetésre pályázat, ami a NAV kockázatkezelési tevékenységét fogja támogatni.

A bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felület megvalósítására is keres a NAV vállalkozó szelleműeket.

A vendéglátósok se csüggedjenek, ugyanis közzétételre került egy pályázat a NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság, Szolnok, József A. u. 22-24 sz. alatti irodaépületében melegítőkonyhás étkeztetésre és büfé szolgáltatásra.

8. Törölt adószámok

Nagy Beregi Bau Kft. „Kt.a.”

9. Kezdődik a fesztiválszezon!

És ebből a NAV sem marad ki, ugyanis a Pénzügyőr Zenekar koncertkalendáriuma már elérhető a NAV honlapján.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Online számlabejelentés: új fejlesztés kell
2019. február 20.

Online számlabejelentés: új fejlesztés kell

Változást hozott az év eleje a valós idejű számlaadat-szolgáltatásban. Az adatszolgáltatáshoz használt jelenlegi XML séma, vagyis az adóhatóság által elvárt adatstruktúra régi verziója már csak néhány hónapig lesz használható.

Jönnek a vagyonkezelő alapítványok
2019. február 19.

Jönnek a vagyonkezelő alapítványok

Hiánypótló jogintézmény kerül bevezetésre Magyarországon, amennyiben az Országgyűlés a múlt héten beterjesztett vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt elfogadja. Az eddig jellemzően német nyelvterületeken alkalmazott vagyonkezelői konstrukció a családi magánvagyonok generációkon történő átörökítését, megóvását, fenntartását szolgálja.

Új lehetőség a helyi adók befizetésére
2019. február 18.

Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telekommunikációs cégek, biztosítók és egyéb szolgáltatók számlái mellett - közölte a Díjnet Zrt.

A nagyvárosok ingatlanpiacát lendíti fel a csok
2019. február 18.

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására vélhetően a főváros környékén, a régióközpontokban és a fontosabb iparvárosokban fellendül majd az ingatlanpiac keresleti oldala - közölte az Otthon Centrum a kormány új, otthonteremtést támogató lépéseire reagálva.