NAV-figyelő, 20. hét: a COVID-járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a bírság alól Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a bevallás, valamint az adó befizetés június 30-ig beérkezik a NAV-hoz. Szigorúbbá válik az EU-ba belépő vagy azt elhagyó utazók készpénz-nyilatkozatának ellenőrzése.

1.Járvány miatt méltányolható igazolási kérelemmel elkerülhető a szankció

Ha bármely adózó önhibáján kívül nem tud eleget tenni a törvényben előírt határidőben (május 31.) adóbevallási, valamint az ahhoz kapcsolódó adófizetési kötelezettségének, akkor lehetőség van az igazolási kérelem előterjesztésére, hogy kimentse a mulasztást, és ezáltal mentesüljön a mulasztás miatti szankciók alól.

A koronavírus-járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében.

Ezen igazolási kérelem elbírálása egyszerűsödik abban az esetben, ha a COVID-19 járvány akadályozta a fenti kötelezettségek teljesítését és a bevallás, valamint a kapcsolódó befizetés legkésőbb június 30-ig beérkezik.

Az igazolási kérelmet az adóbevallás pótlásával egyidejűleg kell előterjeszteni.

Fontos, hogy a mulasztás miatti késedelmi pótlék felszámítása automatikusan történik, ezért az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani.

Az igazolási kérelemnek nincs előírt formája, de a NAV a honlapján közzétett mintával és hasznos információkkal segíti annak előterjesztését.

Ha a NAV az igazolási kérelemnek helyt ad, az egyenértékű az eredeti határidő betartásával.

Ha az adózó a bevallási kötelezettség elmulasztása miatt a KOMA-ból automatikusan törlődne, de igazolási kérelmét a NAV elfogadja, akkor az adózót utólag az adatbázisba is visszahelyezi.

2.Online Számla tesztportál elérésének átmeneti felfüggesztése

Online Számla tesztrendszer karbantartási munkái miatt az Online Számla tesztrendszert a NAV 2021.05.27-én 16:00 órától előreláthatólag 2021.05.28-án 12:00 óráig leállítja, ezért ebben az időszakban a gépi interfész sem lesz használható.

A NAV-figyelőben olvashat még a készpénzellenőrzésre vonatkozó legújabb szabályokról és friss adótraffipax-információkról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek