NAV-figyelő, 20.hét: Társasági adót és innovációs járulékot érintő főbb adózói hibák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társasági adóalapra és adókedvezményre, az innovációs járulékra, továbbá a rehabilitációs hozzájárulási adóra tett főbb megállapításait ismerteti a NAV. SzJ helyett jön a TESZOR. Ismét fókuszban a személygépkocsi értékesítéshez kapcsolódó adómentesség.

Adómentesség alkalmazása személygépkocsi értékesítése esetén

Az Áfa tv. 87. § a)-c) pontjai alapján mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha

  • az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes tevékenységekhez használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott;
  • az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le;
  • az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.

A NAV által közzétett tájékoztató a 2008/70. számú Adózási kérdésre hivatkozik vissza, mely az Áfa tv. 87. § b) pontjának (második eset) alkalmazását járja körül személygépkocsi értékesítése esetén.

A harmadik eset szerint adómentes a személygépkocsi továbbértékesítése, ha a beszerzés során az adóalanyra nem hárítottak át adót, például mert a beszerzés nem adóalanytól történt, az értékesítő a viszonteladókra vonatkozó különös szabályokat alkalmazta, vagy az Áfa tv. 87. §-a alapján adómentesen értékesített. A 87. § c) pontjának alkalmazása során tehát az Áfa tv. 125. §-ában foglaltakra nem kell figyelemmel lenni, azaz irreleváns, hogy az ott felsorolt feltételek valamelyike feloldotta volna-e a beszerzésre vonatkozó levonási tilalmat. Így amennyiben a személygépkocsit továbbértékesítési vagy bérbeadási célból szerzik be és a beszerzés során nem volt áthárított adó, a személygépkocsi továbbértékesítése az Áfa tv. 87. § c) pontja alapján adómentes.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy az Áfa tv. XVI. fejezetében foglalt szabályok (különbözeti adózás) szerint eljáró viszonteladó – az előzőektől eltérően – a továbbértékesítési céllal beszerzett személygépkocsik értékesítése során az Áfa törvény 87. § c) pontját nem alkalmazhatja. Az Áfa tv. 87. § c) pontja ugyanis az Áfa törvény 124. § (1) bekezdés d) pontja szerinti levonási tilalomra utal, az Áfa tv. XVI. fejezetében foglalt szabályokat alkalmazó adóalanynak azonban az Áfa tv. 222. § (1) bekezdés a) pontja alapján nincs levonási joga a termékbeszerzésével kapcsolatban. Amennyiben azonban a viszonteladó az Áfa tv. 224. § (1) bekezdése szerinti lehetőséggel élve lemond a különbözeti adózás alkalmazásáról, a személygépkocsik értékesítése során az előző bekezdésben foglaltakat – az ott megjelölt feltételek mellett – alkalmazhatja.

A NAV által közzétett állásfoglalás további részleteit itt olvashatja.

A NAV-figyelőben olvashat még többek között arról, hogy az áfa-törvény alkalmazásában miért lesz fontos július 1-je. Kiderül, mik a NAV ellenőrzési tapasztalatai, és hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek