NAV-figyelő, 21. hét: itt az elektronikus hipa-bevallás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei év nagy újítása, hogy a helyi iparűzésiadó-bevallás a NAV ÁNYK rendszerén keresztül is beadható.


1. Változások az elektronikus HIPA bevallásban

Az idei év nagy újítása, hogy a helyi iparűzésiadó-bevallás a NAV ÁNYK rendszerén keresztül is beadható. Május 11-én a NAV honlapján megjelent a 16HIPA jelű bevallás frissített verziója, amelybe számos új figyelmeztető jellegű ellenőrzési szempont és logikai képlet került beépítésre az adózók bevallási kötelezettségének segítése érdekében. A NAV vizsgálja, hogy a bevallást benyújtó jogosult-e legalább az egyéb bevallások (társasági adóbevallás) benyújtására, intézésére. A HIPA-bevallást a NAV az adóbevallás-benyújtásra kötelezett azonosítását követően a székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul, elektronikus úton megküldi. Az ily módon határidőben benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni.

2. Adószámla-kivonatok

Az elmúlt 2 hétben több cég találhatott az ügyfélkapuján adószámla-értesítőt. ,Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 43. § (8) bekezdésének rendelkezései alapján, ha az adószámla legalább egy adónem vonatkozásában 2.000 forintot meghaladó tartozást vagy túlfizetést mutat, akkor az adószámla egyenlegéről, továbbá amennyiben késedelmi pótlék felszámításával érintettek, annak összegéről, részletezéséről és levezetéséről évente egyszer október 31-ig értesíti az adózókat a NAV. Amennyiben valaki nem ért egyet az értesítővel, az alábbi adatlapon nyújthatja be észrevételeit.

3. Hogyan kezeljük a diákmunkát? 

A nyár beköszöntével ismét előtérbe kerül a diákmunka, melyre speciális szabályok vonatkoznak. A NAV információs füzete a következő kérdésekben nyújt segítséget:

  • milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki diákként dolgozhasson?

  • a munkavállaláshoz kapcsolódóan van-e valami teendő a NAV-nál?

  • milyen módon foglalkoztathatók a diákok?

  • ha a tanulót munkaviszonyban foglalkoztatják, milyen adó, illetve járulék kötelezettségek terhelik?

  • ha a diákot munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatják, akkor mennyiben térnek el az adó- és járulékfizetés szabályai a munkaviszonyra vonatkozó szabályoktól?

 

4. Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Az alábbi linken találhatóak azon adózók, akik elfelejtették bejelenteni az általuk foglalkoztatott alkalmazotta(ka)t.

5. Tudnivalók a termésnövelő anyagok és az EK-műtrágyákat illetően

A 7014/2017. felhívás összefoglalja termésnövelő anyagok és az EK-műtrágyák forgalmához kapcsolódó jogszabályváltozásokat.

6. EK kedvezményes származási szabályrendszere

A NAV által kiadott lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat, mely elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak.

7. Vámadatbázis adatszolgáltatás

Mit érdemes tudni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámadatbázisaiból történő adatszolgáltatást illetően? A választ itt találjuk.

8. Jövedéki engedélyes kereskedő által teljesítendő adatszolgáltatás

A 4006/2017. tájékoztatás a jövedéki engedélyes kereskedő által teljesítendő adatszolgáltatáshoz szükséges műszaki követelményeket foglalja össze.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.